Korzystając z tego, że jeszcze są dostępne truskawki, zrobiłam pyszny i prosty w wykonaniu deser/przekąskę. 'Niebo w gębie’ 😉 Lekka śmietanka, herbatniki i truskawki. Każdy może to wykonać nawet Ci 'leworęczni’ w kuchni 😉 Otrzymuje dużo komentarzy od osób, które twierdzą, że nie potrafią gotować dlatego niektóre przepisy na pyszności będą specjalnie dla nich banalne i na pewno do wykonania 😉 Dziś Dzień Ojca, może ten przepis dla leniuszków się przyda 😉 W potrzebnych składnikach nie będę podawała dokładnych ilości produktów, ponieważ ten przepis na truskawkowe niebo jest wedle uznania. Dodajecie ile chcecie i jak lubicie, będą to proporcje mniej więcej 😉
Składniki:
* herbatniki ok. 5 małych paczek
* truskawki ok. 0,5 kg
* cukier ok. 0.5 szklanki
* śmietanka kremówka 36% 500ml
Wykonanie:
Herbatniki wkładamy do torebki foliowej (najlepiej dwóch) i kruszymy je. Ja robiłam to wałkiem do ciast 😉 Następnie wysypujemy dno szklanek, taka ilość jaka Wam pasuje. Teraz truskawki trzeba ugnieść z cukrem (cukru tyle ile lubicie, możecie wcale nie dodawać i zostawić naturalną słodycz truskawek) i wylewamy je na herbatniki ok. 2 łyżek.
Ubijamy śmietankę na sztywną masę. Dodajemy 1-2 łyżki cukru i miksujemy jeszcze przez chwilkę. 2 łyżki ubitej śmietanki wylewamy na truskawki. Potem na owoce idą znowu herbatniki – truskawki – śmietanka itd.
Wszystko robicie wg własnych upodobań.
Tak przygotowane niebo jadłam od razu ale możecie wstawić na godzinkę do lodówki żeby herbatniki lekko zmiękły. No i najlepiej zjeść je tego samego dnia 😉
Życzę smacznego :*




Ojej, jak pychota- wspaniala propozycja na dzien Ojca 🙂
Aż strach pomyśleć, że za niedługo sezon na truskawki się kończy. Deser wygląda przepysznie.