Miała być z samym makaronem ale zauważyłam, że mam sałatę. Miała być z kurczakiem ale ze względu na to że jestem chora nie chciało mi się poświęcać za dużo czasu na przygotowanie go. Miała być z samym jogurtem ale wymyśliłam coś innego 😉 I tak oto powstała sałatka makaronowa z szynką i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pożywna ale w miarę lekka. Szybka w przyrządzeniu a tak na prawdę można wrzucić do niej cokolwiek a i tak będzie smaczna. Trochę fantazji 😉
Składniki:
* pół główki sałaty lodowej
* małe opakowanie makaronu (kokardki trójkolorowe)
* mały jogurt naturalny
* łyżka majonezu
* 1 mała cebula
* 2 średnie zielone ogórki
* szynka ( ja dałam 3 rodzaje, ok. 2 garści pokrojonej w kostkę)
* puszka kukurydzy
* sól morska
* 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
* 1 łyżeczka bazylii
* 0,5 łyżeczki oregano
* sos jogurtowo-czosnkowy (CULINEO niżej pokaże na zdjęciu jaki ;))
Tak wygląda gotowa sałatka:



A to sos, którego użyłam:

Zacznijmy od początku!
Wykonanie:
Na początku zastawiam wodę na makaron a kiedy już wrze, wrzucam do niej zawartość torebki. W czasie kiedy się gotuje kroje na cieniutkie długie paski sałatę lodową i wrzucam ją do dużej miski.

Ugotowany i wystudzony makaron wykładam na sałatę.

Teraz otwieram puszkę z kukurydzą i wysypuję ją (bez zalewy;p) do miski na makaron.

Plastry szynki kroję w kostkę. Dużą kostkę ale nie olbrzymią 😉

Na ćwiartki kroję również ogórka ze skórką.

…i jeszcze tylko posiekana cebulka.

Teraz czas na przygotowanie sosu do sałatki:
Do szklanki przelewam jogurt i dodaje majonez. Mieszam widelcem tak aby majonez nie pozostawił po sobie grudek, które okropnie wyglądają. Teraz wsypuję gotowy sos jogurtowo-czosnkowy (możecie zrobić sos sami, przepis znajdziecie w zakładce 'sosy’), łącze wszystko ze sobą po czym podaję jeszcze bazylię, oregano, sól morską i pieprz ziołowy. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut po czym wylewamy przygotowany sos na sałatkę 😉

