Cynamonki

11111_0 Przepyszne, mięciutkie i pięknie pachnące cynamonki. Moje ulubione. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na cynamonowy wieniec – cynamonki to praktycznie to samo ale w wersji mini. Ja lubię mało słodkie z dużą ilością cynamonu 😉 Wy regulujecie sobie cukier i cynamon tak jak wolicie. Ale cynamonki to cynamonki muszą mieć go w sobie tyle żeby w domu roznosił się piękny zapach.

Bardzo ale to bardzo polecam cynamonki!

Składniki na ciasto:

* szklanki mąki

* 50 g drożdży

* 50 g cukru

* 150 ml mleka

* 30 g masła

* 1 żółtko

* 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

* 40 g masła

* 4 łyżki cukru trzcinowego

* 3 – 4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

* 1 jajko

*2 łyżki mleka

* cukier trzcinowy

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewam ale tak aby nadal było letnie, dodaje i rozpuszczam w nim masło, łyżkę cukru i drożdże. Do miski przesiewam mąkę i mieszam ją z mąką. Wlewam mleko z drożdżami, dodaję żółtko, resztę cukru i zagniatam ciasto aż będzie jednolite i elastyczne – wtedy przykrywam je czystą ściereczką i odstawiam je do wyrośnięcia na ok 1 godz. w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowuję nadzienie. Do miseczki przekładam masło, które posypuję cukrem i cynamonem. Wszystko zgniatam widelcem do momentu aż utworzy się jednolita, miękka masa.

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnice i wałkuję na cienki placek. Ostrym nożem dziele ciasto na paski i długości mniej więcej 20 cm o szerokości 2-3 cm. Każdy taki pasek cienko smaruję przygotowanym nadzieniem i zawijam (na slimaczka;)) . Cynamonki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję jajkiem wymieszanym z mlekim, posypuję po wierzchu cukrem czcinowym i piękę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Życzę smacznego 😉

11111_0 33333_0

 

 

3 komentarze do “Cynamonki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.