Przepyszne, mięciutkie i pięknie pachnące cynamonki. Moje ulubione. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na cynamonowy wieniec – cynamonki to praktycznie to samo ale w wersji mini. Ja lubię mało słodkie z dużą ilością cynamonu 😉 Wy regulujecie sobie cukier i cynamon tak jak wolicie. Ale cynamonki to cynamonki muszą mieć go w sobie tyle żeby w domu roznosił się piękny zapach.
Bardzo ale to bardzo polecam cynamonki!
Składniki na ciasto:
* szklanki mąki
* 50 g drożdży
* 50 g cukru
* 150 ml mleka
* 30 g masła
* 1 żółtko
* 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
* 40 g masła
* 4 łyżki cukru trzcinowego
* 3 – 4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
* 1 jajko
*2 łyżki mleka
* cukier trzcinowy
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewam ale tak aby nadal było letnie, dodaje i rozpuszczam w nim masło, łyżkę cukru i drożdże. Do miski przesiewam mąkę i mieszam ją z mąką. Wlewam mleko z drożdżami, dodaję żółtko, resztę cukru i zagniatam ciasto aż będzie jednolite i elastyczne – wtedy przykrywam je czystą ściereczką i odstawiam je do wyrośnięcia na ok 1 godz. w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowuję nadzienie. Do miseczki przekładam masło, które posypuję cukrem i cynamonem. Wszystko zgniatam widelcem do momentu aż utworzy się jednolita, miękka masa.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnice i wałkuję na cienki placek. Ostrym nożem dziele ciasto na paski i długości mniej więcej 20 cm o szerokości 2-3 cm. Każdy taki pasek cienko smaruję przygotowanym nadzieniem i zawijam (na slimaczka;)) . Cynamonki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję jajkiem wymieszanym z mlekim, posypuję po wierzchu cukrem czcinowym i piękę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Życzę smacznego 😉
moja koleżanka bardzo chwaliła ten wypiek 🙂 chyba też musze spróbować 🙂
pyszności:) idealne by wziąć ze sobą jako drugie śniadanie:)
Uwielbiam je ! 😉 Są przesmaczne ! Nie ma nic lepszego 😀