Nie masz czasu? Chcesz zrobić dobre wrażenie? A może po prostu chcesz smacznie zjeść? Wszystko jedno ten przepis jest idealny na szybkie obiady/kolacje. Lekko, smacznie a przede wszystkim baardzo prosto. Potrzebujesz dokładnie 20 minut i kilku niezbędnych składników – ale oczywiście możesz wybrać inne, te które zalegają w lodówce. Ja użyłam mrożonych warzyw (mieszanka na patelnie z przyprawą orientalną) ale jeśli nie macie takiej, wystarczy, że pokroicie te warzywa, które macie w lodówce – przygotujecie je na parze, sól, pieprz i gotowe. Tylko wtedy zajmie Wam to kilka minut dłużej. Do łososia potrzeba tylko czterech najprostszych rzeczy, a wychodzi bardzo soczysty, lekko różowy w środku, nieziemsko delikatny a wszystko w lekkim orientalnym smaku. Serdecznie polecam! 😉
Danie dla 2 osób.
Składniki:
* filet z łososia
* sól
*pieprz
* łyżka oliwy z oliwek
* sok z połowy cytryny
Dodatkowo użyłam:
* mieszanki warzywnej z przyprawą orientalną (na patelnie Hortex)
* pomidorków koktajlowych
* 1 łyżka oliwy do warzyw
Wykonanie:
Łososia dokładnie oczyszczam z łusek, myje i osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę go na cztery, w miarę równe paski. Posypuję lekko solą i pieprzem, polewam oliwą i sokiem z cytryny, wszystko wmasowuję w niego palcami 😉 Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a kiedy osiągnie już tą temperaturę to nagrzewam w nim blachę przez ok. 10 minut – dopiero po tym czasie układam łososia na blasze skórka do dołu i piekę go przez 15 minut.
W między czasie przygotowuję warzywa i gotowe.
Smacznego!
![losos1 losos1](https://cynamon.5v.pl/cache/195__320x240_losos1.jpg)
![losos2 losos2](https://cynamon.5v.pl/cache/196__320x240_losos2.jpg)
I w świetnym towarzystwie warzywek:)
Bardzo lubię łososia:)
czasem mam nieodpartą ochotę na łososia… i chyba właśnie nadchodzi 😀
Jak już pisałam w notkach i na FB przeprowadzam się i przez grubo ponad miesiąc miałam bardzo ograniczony dostęp do czasu, sprzętu, kuchni i internetu. Dzisiaj popołudniu przyszedł dopiero pan od Netiostrady podpiąć kabelek. Jak wszystko uporządkuję to zacznę dodawać przepisy.
Pozdrawiam
smacznie, ale i jak zdrowo!
Drobna uwaga… Łososia, jak i inne delikatne mięso, szczególnie rybie, należy najpierw natłuścić np. oliwą a później solić. Sól w bezpośrednim kontekcie z mięsem wysusza go. Należy o tym pamiętać szczególnie wtedy, gdy odstawiamy zamarynowany filet na dłużej przed smażeniem.