A’la 3bit

Tak właściwie to nie mam zielonego pojęcia czemu ciasto nazwano 3bit. Moim zdaniem nie ma ono nic wspólnego z tym batonem. Może tylko kolor biały, troszkę czekolady i herbatniki. Nawet nie smakuje podobnie. No ale cóż. Ciasto dobre, choć wiele osób uważa, że strasznie słodkie. Wrażenie słodyczy może sprawiać tylko masa kajmakowa ale chyba nic poza tym, zawsze można dodać jej mniej. Mimo wszystko wszystkim smakowało, więc pozytywnie. Zachęcam do wypróbowania przepisu, może zbliżający się  Dzień Ojca jest dobrym dniem?! Tyle słodyczy dla ukochanego taty to chyba dobry pomysł 😉

 

Składniki:

  • 6-7 paczek herbatników (opakowanie 100g)
  • 400-600g kajmaku z puszki (ilość dowolna-masa bardzo słodka)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600ml śmietany kremówki 36%
  • 100g gorzkiej czekolady

 

 

Wykonanie:

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.

Dno formy wykładamy herbatnikami. Kajmak możemy podgrzać cały czas mieszając a następnie wyłożyć na herbatniki. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników.

 

Teraz przygotowujemy budyń:

Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksuj z jajkami i mąką a następnie wlej ją do gorącego mleka. Ciągle mieszając gotuj budyń ok. 2-3 minut.

Kiedy zauważysz, że budyń troszkę Ci nie wyszedł i są w nim grudki ? nie przejmuj się na wszystko jest sposób 😉 Po prostu użyj do tego miksera. Miksuj przez chwilkę aż znikną grudki a budyń nadal będzie gorący.

Wylej tak przygotowany budyń na herbatniki, wyrównaj i przykryj herbatnikami.

Odstaw ciasto na całą noc do lodówki. Najlepiej kiedy ciasto będzie kilkanaście godzin w lodówce. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po upływie tego czasu ubij śmietanę kremówkę na sztywno i dodaj 2 łyżki cukru dalej miksując. Masę wyłóż na ciasto. Zetrzyj na śmietankę czekoladę i SMACZNEGO! 😉

 

Ciasto musi stać w lodówce.

3bit 3bit2

 

2 komentarze do “A’la 3bit”

  1. Moje pierwsze ciasto! Nie umiem i raczej nie lubię piec, ale tak przystępnie napisałaś, co i jak, że nawet ja zrozumiałam!! Dzięki za przepis!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.