Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka

3 Pyszna, pachnąca i soczysta! Tylko albo aż tyle.

Wypróbuj 😉

Składniki:

  • połówka piersi z kurczaka
  • miąższ z połowy czerwonej papryki (dzięki temu mięso będzie soczyste)
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 plasterki żółtego sera

 

Wykonanie:

Pierś dzielę na dwie części (tak jak to się robi na kotlety) i cieniutko rozbijam mięso. Układam je na talerzu. Mięso delikatnie solę i pieprze po obu stronach i posypuję bazylią. Czosnek przeciskam przez praskę i smaruje nim mięso po obu stronach ale tak aby więcej było go po jednej stronie (po stronie, której przy zawijaniu mięsa strona ta będzie środkiem). Paprykę ścieram na tarce(bez skórki) o małych oczkach i również smaruje nim mięso tak żeby miąższ był przede wszystkim na wierzchu czyli przy zawijaniu w środku. Wszystko polewam sokiem z cytryny i odstawiam do lodówki na ok. 2 godz.

Po tym czasie na każdy kawałek mięsa układam żółty ser i zawijam wszystko na roladę.

Do środka możecie włożyć też np. camembert, pieczarki, warzywa itd.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, mięso układam na blasze do pieczenia i piekę je ok. 25 minut.

 

Smacznego! 😉

 

3 1 2 4

3 komentarze do “Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.