![cynamonowebulki cynamonowebulki](https://cynamon.5v.pl/cache/237__320x240_cynamonowebulki.jpg)
Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie cynamon co można zauważyć po nazwie bloga 😉 Podawałam Wam już przepis na cynamonki (ciasteczka z cynamonem), na wieniec cynamonowy, więc teraz przyszła kolej na bułeczki cynamonowe. Co jakiś czas robię tego typu wypieki. Widziałam, że u niektórych pojawił się taki przepis ale teraz czas na moją wersję 😉 Kocham ten zapach kiedy coś cynamonowego piecze się w piekarniku…Mmm, pyszności! Bułeczki są lekko chrupkie z wierzchu a miękkie w środku. Pięknie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Osobiście uwielbiam! Gorąco Wam polecam.
Składniki:
* 3 szklanki mąki tortowej
* 1 saszetka suchych drożdży
* 2 jajka
* ok. 0,5 szklanki cukru
* 80g masła
* 130 ml ciepłego mleka
* 0,5 łyżeczki soli
* 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
* 30-40g rozpuszczonego masła
* cukier (daję na 'oko’ mniej więcej posypuję równą warstwę po całym placku)
* cynamon (tak samo jak cukier…)
Dodatkowo:
* 1 jajko
* 1 łyżka mleka
* cukier
Wykonanie:
Na początku rozpuszczam masło, które odstawiam aby ostygło w tym czasie do dużej miski wsypuję przesiana mąkę, jajka, cukier, sól, cukier waniliowy ? teraz dodaje masło oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Wszystko zagniatam. Czym dłużej i dokładniej tym ciasto będzie bardziej puszyste i lepiej wyrośnie. Mięśnie muszą boleć 😉 Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą przykrywam ściereczką i wstawiam do lodówki do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładam je na blat i wałkuję je na cieniutki placek w kształcie prostokąta. Ciasto smaruję po całości masłem, posypuję cukrem oraz cynamonem. Wszystko zawijam wzdłuż dłuższego boku na roladę. Teraz dzielę ją na ukos na kawałki mniej więcej o bokach 2cm x 5cm oraz każdy z nich przyciskam do samego blatu przez środek np. łyżką albo tępą stroną długiego noża. Tak przygotowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypuję cukrem. Wstawiam wszystko do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie bułeczki są gotowe i jakże aromatyczne 😉
Piękne bułeczki, a zapach cynamonu podczas pieczena… 🙂
Wyglądają fantastycznie. Jeszcze tylko jabłka mi w nich brak, bo dla mnie to połączenie idealne
Ja też lubię wszystko z dodatkiem cynamonu :)Fajnie wyglądają, troszkę jak rogaliki :))
Ja uwielbiam cynamon w połączeniu z jabłkami. Jakoś w innych zestawieniach nie do końca mi pasuje.
JA też uwielbiam wszystko co ma w sobie cynamon, pyszne bułeczki
ale muszą pięknie pachnieć! zgrabniutkie Ci wyszły
wyglądają trochę jak 7 days 😉
porywam jedną:) pysznie wyglądają:)
Bardzo proszę! Koniecznie spróbuj 😉
Te zawijaski wyglądają super. Już marzę o nich (ze szklanką gorącego mleka)!
Ten zapach podczas pieczenia jest niesamowity 😀
To prawda! Warto upiec takie rogaliki chociażby ze względu na ten zapach 😉
Zapachniało aż u mnie Twoimi bułeczkami : )
rogaliki jakoś zawsze mnie nie lubiły. Ile razy próbowałam je zrobić tyle razy albo szlak mnie wcześniej trafiał. Coś się działo z ciastem które sklejało się, rozrywało, nie wychodziło czy inne cuda lub w czasie pieczenia się rozklejały lub rozpadały a w środku zostawały niedopieczone 😉
Ale świetnie wyglądają <3 Chętnie bym porwała takie bułeczki na II śniadanie 😉
Bułki wyglądają jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernictwa, równiutkie, piękne.
Ja tez uwielbiam cynamo ;))) buleczki wyszly Ci rzeczywiscie rewelacyjne!
Wyglądają cudownie! 🙂 Przepis zapisuję do wypróbowania 🙂