Przepis znaleziony wczoraj i od razu wypróbowany. Bardzo dobre lekko pikantne ale dzięki śmietanie delikatnie złamany ostry smak. Danie dla każdego. Burrito podałam w chlebkach pita (na które przepis jest niżej;)). Zapraszam do wypróbowania.
Smacznego!
Składniki:
* 500g mięsa mielonego
* 2 saszetki ryżu
* puszka kukurydzy
* puszka czarnej fasoli
* 1 por
* 1 marchewka
* 2 cebule
* 2 puszki pomidorów (ja dałam jedną puszkę z pomidorami pokrojonymi a druga puszeczka była z całymi)
* 1,5 łyżeczki chilli
* 0,5 łyżeczki soli
* 0,5 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżka oregano
* 2 łyżki bazylii
* kubek śmietany 12%
* 0,5 szklanki wody
* oliwa z oliwek – do smażenia
* chlebki pita
Wykonanie:
Posiekaną cebulę, pora i marchewkę w cieniutkie paseczki wrzucam na rozgrzaną patelnie. Podsmażam a następnie dolewam pół szklanki wody i duszę wszystko pod przykryciem do miękkości. W tym czasie do garnka wrzucam mięso mielone, które posypuję ziołami, chilli, solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso stanie się szare dodaje pomidory z puszki, mieszam i duszę wszystko pod przykryciem do momentu aż prawie cała woda odparuje. (W między czasie gotuje ryż ok 10-11 minut). Po tym czasie dodaje ryż do mięsa. Następnie fasolę, kukurydzę oraz wcześniej uduszoną marchewkę, pora i cebulę. Wszystko mieszam, gotuję jeszcze ok. 10 minut – nakładam na chlebki i polewam łyżką śmietany.
Smacznego!
uwielbiam meksykańskie dania! mmmmm