Chleb pełnoziarnisty

Jakiś czas temu znalazłam ciekawy przepis na chleb. Nie na prawdziwym zakwasie a na mleku. Mimo wszystko uważam, że jest bardzo pyszny i smakuję o wiele lepiej od kupnego.

 

Składniki:

  • 500g maki chlebowej pełnoziarnistej
  • 1/4 kostki drożdży (25g)
  • 1 i 1/2łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanka ciepłego mleka
  • Ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Po łyżce ziaren jakich chcecie (np. sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane/jęczmienne, otręby owsiane, siemię lniane albo jakieś płatki błyskawiczne itd.)

 

Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy w spokojne miejsce na kilka minut aż drożdże podwoją swoją objętość.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z 1 łyżeczką soli. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i stopniowo dolewamy ciepłej wody, taką ilość aby ugniatane ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce tak aby podwoiło swoją objętość.

W między czasie smarujemy foremkę masłem i wysypujemy ją ziarenkami. Teraz odpoczywamy albo zajmujemy się czymś innym, ponieważ ciasto potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie 😉  do 1 godziny.

Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość należy ponownie je ugniatać przez kilka minut. Wyrobione ciasto wkładamy do foremki, formujemy, posypujemy po wierzchu ziarnami i odstawiamy aż ponownie podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto urośnie wstawiamy je do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 190 stopniach.

 

Smacznego!

chleb2

3 komentarze do “Chleb pełnoziarnisty”

  1. Zapamiętałam adres, będę zaglądać 😀
    Chlebek wygląda smakowicie i zrobię go na III fazie dukana bo widzę że jest z mąki pełnoziarnistej 😉

    1. Masz problem z ciastem surowym czy już upieczonym? Jeśli z upieczonym to spróbuj jeszcze raz może źle wykonujesz przepis, mało dokładnie lub dodajesz za dużo mąki czy też ziaren. Nie powinno być problemu z już upieczonym chlebem.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.