Ciasto bananowo-kokosowe

ciasto-bananoweBanalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Do jego zrobienia nie potrzebujesz miksera – wystarczy łyżka. Robiłam jakiś czas temu chlebek bananowy o którym teraz tak głośno i mimo moich chęci nie przypadł mi do gustu. Postanowiłam spróbować jeszcze tego przepisu ze strony makelifeeasier.pl na wersje z kokosem i białą czekoladą. Dla mnie brzmi kusząco jeśli dla Ciebie też to zapraszam 😉

Składniki na średniej wielkości formę.

Potrzebujesz:

  • 180g mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 białe czekolady
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 2 łyżki mleka (ja dałam wodę)
  • 60g wiórków kokosowych

Wykonanie:

W garnuszku rozpuszczam białą czekoladę z masłem i wodą. Odstawiam z ognia. Kiedy lekko przestygnie przelewam masę do miski do której dodaję zgniecione widelcem dwa banany, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, wiórki, cukier oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę ok. 45 minut (do suchego patyczka).

ciasto-bananowe

 

2 komentarze do “Ciasto bananowo-kokosowe”

  1. Uwielbiam banany i wszystkie potrawy do których się je wykorzystuje. Ciasto bananowe to jedno z moich ulubionych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.