Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Do jego zrobienia nie potrzebujesz miksera – wystarczy łyżka. Robiłam jakiś czas temu chlebek bananowy o którym teraz tak głośno i mimo moich chęci nie przypadł mi do gustu. Postanowiłam spróbować jeszcze tego przepisu ze strony makelifeeasier.pl na wersje z kokosem i białą czekoladą. Dla mnie brzmi kusząco jeśli dla Ciebie też to zapraszam 😉
Składniki na średniej wielkości formę.
Potrzebujesz:
- 180g mąki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 3 dojrzałe banany
- 2 białe czekolady
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 łyżki mleka (ja dałam wodę)
- 60g wiórków kokosowych
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczam białą czekoladę z masłem i wodą. Odstawiam z ognia. Kiedy lekko przestygnie przelewam masę do miski do której dodaję zgniecione widelcem dwa banany, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, wiórki, cukier oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Uwielbiam banany i wszystkie potrawy do których się je wykorzystuje. Ciasto bananowe to jedno z moich ulubionych.
Całkiem ciekawy pomysł na ciasto. Ale to już nie pora na banany, zima nadchodzi. W każdym razie zapisałem sobie przepis w zakładkach w przeglądarce 🙂