Na samym początku powstania bloga podawałam Wam przepis na czekoladowe ciasto na naleśniki ale nigdy nie pojawił się przepis na zwykłe bez żadnych dodatków. Nieskomplikowane, szybkie w wykonaniu a zastosowanie ma w wielu potrawach, nie tylko nadaje się świetnie do tradycyjnych naleśników ale też np do krokietów czy też parówek zapiekanych w tym cieście. Pomysłów może być bardzo dużo. Ja swoje naleśniki podałam tak jak najbardziej lubię – czyli z białym serkiem homogenizowanym oraz z powidłami z czarnej porzeczki. Wszystko polałam sosem z jogurtu naturalnego z cukrem i cynamonem (przepis niżej:)).
Składniki na 10 naleśników.
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 2,5 szklanki mleka
* 1 jajko
Dodatkowo:
* oliwa do smażenia
Uwaga! Możecie dodać np. odrobinę cukru waniliowego aby ciasto ładnie pachniało.
Zamiast 2,5 szklanki mleka możecie dodać 2 mleka i 0,5 wody gazowanej – zyskacie bardziej pulchne ciasto.
Wykonanie:
Do miski wsypuję mąkę, wlewam mleko oraz jajko. Wszystko miksuję na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oliwy a następnie rozlewam partiami masę (używam chochli do zupy). Smażę z obu stron kilka minut do momentu aż ciasto zacznie się rumienić.
Z tak przygotowanego ciasta układam naleśniki z serem oraz powidłami.
Przepis na sos:
Składniki:
* szklanka jogurtu naturalnego
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Wszystko ze sobą dokładnie mieszam i gotowe! 😉
![nalesniki1 nalesniki1](https://cynamon.5v.pl/cache/241__320x240_nalesniki1.jpg)
![nalesniki2 nalesniki2](https://cynamon.5v.pl/cache/242__320x240_nalesniki2.jpg)
Ale mi narobiłaś apetytu na naleśniki. Hmmmm, pycha. Trzeba będzie zrobić. 🙂
Długo już nie robiłam naleśników, muszę w wolnej chwili to nadrobić 🙂
Wow, taki prosty sos i ja go nigdy nie przygotowałam? Jutro koniecznie muszę to naprawić 😛
no i nabrałam na noc ochoty na naleśniki 🙂
Ha ha! A ja jutro rodzince planowałam zrobić naleśniki! Czytasz mi w myślach 🙂
Uwielbiam naleśniki, ale też długo wypracowywałam swoje idealne proporcje.
Ciekawy przepis na sos, dawno nie jadłam naleśników…jutro zrobię : )
Ja do swoich dodaję właśnie wodę gazowaną, chyba wtedy wychodzą najlepsze 😉
Długo robi się takie naleśniki?
Nie 😉