Robię go rzadko i tylko na wyjątkowe okazje. Jest bardzo słodkie ale też bardzo pyszne.
To chyba moje kolejne ulubione ciasto 😉
Jestem strasznym łasuchem więc może dlatego.
Z ciastem tym jest troszkę zachodu aby go wykonać ale myśle, że warto.
A mina mojej mamy na widok tego ciacha jest najlepszym dowodem na to 😉
Składniki na ciasto:
* 1/2 kg mąki (ok 3 szklanek)
* 1/2 kostki margaryny
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 2 jajka
* 2 łyżeczki miodu
* 1 łyżka sody
Składniki na polewe orzechową:
* 30 dag orzechów włoskich
* 1/2 kostki margaryny
* 2 łyżki miodu
* 1/2 szkalnki cukru
Składniki na krem:
* 1/2 litra mleka
* 2 łyzki mąki
* 2 łyżki budyniu śmietankowego
* 1 kostka masła
* 2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie ciasta:
Zagniatam ciasto ze wszystkich składników. Dziele ciasto na dwie części.
Na jeden placek nakładam polewe orzechową i piękę przez 15 minut w temp. 180 stopni. Robie to samo z drugą częścią ciasta tylko bez polewy 😉
Wykonanie polewy:
Margarynę rozpuszczam na patelni na małym ogniu, dodaje miód, cukier i mieszam.
dodaje posiekane orzechy i prażę je przez następne 3 minuty.
Wykonanie kremu:
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego gotuję 'budyń’.
Masło ucieram z cukrem pudrem. Ucieram aż będzie puszyste.
Miszamy wszystko razem.
PRZEKŁADANIE:
Ciasto bez polewy-krem-ciasto z polewą

Witam również serdecznie koleżankę w moim wieku 🙂
Oj raj na ziemi.. takie ciacho..:)
Albo niebo w gębie jak kto woli<3
Na pewno pyszne.. kocham orzechy <3