Przepis na ciasto dostałam i uważam, że jest pyszne. Zbliża się sezon na świeże i soczyste owoce dlatego ten przepis będzie jak znalazł 😉 Zrobiłam je z brzoskwiniami ale też świetnie smakuję z jabłkami – tak robi żona mojego brata. Pycha. Ciasto długo jest wilgotne i nie zsycha się. Puszyste, lekkie i na pewno będzie genialne z truskawkami, które niedługo będą dostępne na każdym rogu. Serdecznie Wam polecam – szczególnie tym, którzy nie lubią 'suchych’ ciast tzn. bez kremu. To sprawdzi się na pewno, ponieważ nie jest ani trochę suche.
Potrzebujesz:
1,5 puszki brzoskwiń
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
2 szklanki maki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody (może być gazowana)
Dodatkowo:
* cukier puder
Wykonanie:
Do dużej miski rozbijam jajka, następnie dodaje do nich cukier i cukier waniliowy. Wszystko ubijam mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do masy dalej mieszając. Na koniec dodaję na przemian wodę i olej. Kiedy wszystko połączy się na jednolitą masę, przelewam ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokrojone w 'księżyce’ układam na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40-50min.(do suchego patyczka).
Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
![ciasto ciasto](https://cynamon.5v.pl/cache/271__320x240_ciasto.jpg)
Na nadchodzący owocowy sezon w sam raz:) myślę, że też dobrze się sprawdzą porzeczki lub wiśnie
No pewnie, że się sprawdzą a dodatkowo ciasto zyska piękny kolor 😉
Moja mama piecze podobne ciasto, potwierdzam pyszne 🙂
jadłabym! uwielbiam ciasta z owocami