Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Połączenie i mix różnych ciast. Uwielbiam mocno budyniowy budyń 😉 A ten w cieście jest idealny. Pyszne, puszyste i zaspokajające pragnienia ciasto. Sprawmy sobie słodkie wakacje, więc zachęcam do zrobienia tego deseru 😉

 

 

Składniki na biszkopt:

* 6 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka mąki pszennej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 3 łyżki kakao

 

Składniki na budyń:

* 3 szklanki mleka

* 3/4 szklanki cukru

* 125 g masła

* 4 jajka

* 5 łyżki mąki ziemniaczanej

* 4 łyżek maki pszennej

 

Składniki na górną część ciasta:

* duża śmietana 30%

* 2 łyżki cukru pudru lub śnieżka w proszku

* 50 g startej gorzkiej czekolady

 

Wykonanie (biszkopt):

Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier nadal ubijając oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Wykładamy na blachę papier do pieczenia a następnie wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Wykonanie (budyń):

Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką po czym wlać do gorącego mleka energicznie mieszając tak aby nie powstały niepotrzebne grudki.

Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwie części na jedną z nich przełóż jeszcze gorący budyń (będzie go łatwiej rozprowadzić po biszkopcie) i poczekaj aż lekko ostygnie. Na ciepłą masę połóż drugą część biszkoptu.

Wykonanie (bita śmietana):

Śmietanę ubijamy (nie musi być baardzo ubita) i dodajemy cukier lub śnieżkę nadal mieszając. Tak przygotowaną śmietanę wylej na górną część biszkoptu i posyp startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto musi odpocząć w lodówce ok 2 godzin.

 

Smacznego! 😉

ciasto1 ciasto2 ciasto3

 

 

 

10 komentarzy do “Ciasto z budyniem i bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.