Składniki na ciasto:
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 2 łyżki ciepłej wody
* 500 g mąki
* 50 g cukru
* 1,5 łyżeczki soli
* 5 jajek
* 350 g masła
Składniki na krem:
* 250 ml mleka
* 3 zółtka
* 50 g cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSkładniki na nadzienie:
* 120 g posiekanej gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedla)
* 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie ciasta:
Drożdże trzeba wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszamy a następnie dodajemy pozostałe 2 jajka i wyrabiamy dalej ciasto ręką na elastyczną mase.
Do wyrobionego ciasta dodajemy miękkie masło. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić na ok 2 godziny. Najlepiej jest ciasto zostawić w lodówce na całą noc.
Wykonanie kremu:
Gotujemy w rądlu mleko. W misce ubić mikserem żółtka z cukrem a następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. Przelać do rądla i zagotować ok 2 minut ciągle miksując. Zdjąć z ognia przykryć i schłodzić w lodówce ok 1 godzine.
Ciasto rozwałkować a następnie rozsmarować zimny krem na 'placku’ i posypać kawałkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka tak aby się spotkały pośrodku i kroić ciasto w kwadraciki albo jakie wzory chcemy 😉 Tak przygotowane bułeczki należy jeszcze przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Wierch bułeczek posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Przepis znaleziony o ile dobrze pamiętam na kwestiasmaku.com
Życzę smacznego! 🙂