Od kiedy jestem mamą karmiącą staram się aby moje obiady i nie tylko one były zdrowe, domowe i bez zbędnych przypraw. Muszę przyznać, że na początku przeraziłam się ilością rzeczy, których raczej na początku nie powinnam jeść. Teraz tylko jem gotowane potrawy, ew. pieczone – tylko posolone i popieprzone. I tak wymyślam i rozmyślam co by tu dzisiaj zjeść 😉 Rosół! Pyszny domowy i baardzo delikatny. Na chudym mięsku z warzywkami. Zapraszam do spróbowania 😉
Składniki:
* pierś z kurczaka
* 4 pałki z kurczaka (można dać skrzydełka, udka, mięso wołowe)
* 2,5l wody
* 2 duże marchewki
* pietruszka
* natka pietruszki
* mały seler
* sól i pieprz
* 2 liście laurowe
Wykonanie:
Do garnka wrzucam umyte mięso i zalewam je wodą. Ustawiam wszystko na niewielkim ogniu. Cała tajemnica w dobrym rosole tkwi w tym aby gotował się on na baardzo małym ogniu. Rosół musi tylko delikatnie „pyrkotać” a nie wrzeć. Zanim wszystko się zagotuję trzeba go 'odszumować’, zbieram z wierzchu to co tam się znalazło (czyli taka brzydka pianka). Po ok. 30-40 minutach dodaje liście laurowe, całe warzywa oprócz marchwi, którą kroję w grube plastry. Przyprawiam zupę solą i pieprzem po czym gotuję wszystko jeszcze do miękkości warzyw. Po ok. godzinie wolnego gotowania wyjmuję wszystko z rosołu i gotowe.
Zupę podaję z cienkim makaronem i dużą ilością marchwi 😉
![rosol rosol](https://cynamon.5v.pl/cache/244__320x240_rosol.jpg)
Czasem lubię, bo po prostu mi się chyba już trochę przejadł.
Domowy rosołek… pyszności <3
jeszcze do niedawna nie lubiłam rosołu, ale teraz zjem 🙂
Ja robię troszkę inaczej, ale ile rosołów jadłam, tak każdy jest dobry 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam! Domowy rosół to dobrobyt każdej rodziny 😀