Dzisiaj na widelcu duszona kapusta. Mocno pomidorowa z dużą ilością wkładki mięsnej 😉 Taka kapusta jest świetna jako dodatek do gotowanych ziemniaków albo jako główne danie bez dodatków. Ja swoja podałam z kawałkami chleba z dynią. Muszę nie skromnie napisać, że naprawdę wyszła przepyszna! Sama nie mogłam się nadziwić;p Dlatego gorąco polecam i Wam przygotować taką kapustę szczególnie teraz kiedy jesień w pełni. Danie idealne na takie dni.
Składniki:
* 1 średniej wielkości kapusta
* 2 marchewki
* duża garść koperku
* kiełbasa (tyle ile lubicie)
* pierś z kurczaka
* 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub 3 świeże pomidory bez skórki
* szklanka wody
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* sól do smaku
* pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę kroję w cienkie paseczki, marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach a koperek siekam na drobno. Wszystko wrzucam do jednego garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem mieszając co jakiś czas do momentu aż kapusta będzie miękka i straci na objętości.
W między czasie kroję kiełbasę w plasterki a pierś w kostkę i wszystko podsmażam bez oleju na złoty kolor.
Kiedy kapusta będzie już miękka przekładam mięso i kiełbasę do garnka z kapustą, dodaje koncentrat, paprykę, przyprawiam do smaku, mieszam wszystko razem i duszę jeszcze kilka minut.
Po ok. 20 minutach wszystko jest gotowe do jedzenia;)
Smacznego!
![kapusta1 kapusta1](https://cynamon.5v.pl/cache/223__320x240_kapusta1.jpg)
![kapusta3 kapusta3](https://cynamon.5v.pl/cache/224__320x240_kapusta3.jpg)
Smaczna musiała być, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂
Mniam. Uwielbiam taką kapustkę.
U mnie też jadą się nią z pieczywem. Uwielbiam!
nie ma to jak tradycyjne jedzenie:) uwielbiam taką kapustkę:) wyglada cudnie:)
zjadłabyyyym…
Ta duża ilośc wkładki mięsnej bardzo nam odpowiada 🙂
Robiłam ostatnio tą kapustkę z twojego przepisu i jest przepyszna:) polecam wszystkim:)
domowa najsmaczniejsza:)