Kluski kładzione łyżką

kluski1 Nie miałam pomysłu na obiad a trochę znudziły mi się ziemniaki czy makaron dlatego poszperałam po starej książce kucharskiej i… i są – kluski kładzione łyżką 😉 Proste i o wiele szybsze w zrobieniu niż zwykłe kopytka a śmiem twierdzić, że są od nich dużo lepsze. Genialne zastępstwo za tradycyjne dodatki.  Kluseczki są bardzo puszyste i pyszne 😉 Potrzebowałam dosłownie 5 minut na ich przygotowanie. Całość była gotowa w góra 15 minut. Ideał! Poza tym dla niektórych takie kluseczki kładzione łyżką mogą być smakiem dzieciństwa. Ja dodałam do nich trochę siebie dlatego też w przepisie znalazł się tymianek i czerwona papryka. Dzięki temu nabrały innego charakteru. Podałam z sosem. Były pyszne 😉

 

Składniki:

* 2 szklanki mąki

* 1 szklanka mleka

* jajko

* szczypta soli

Dodatkowo ja użyłam:

* 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

* 0,5 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

W misce mieszam żółtko jajka i mleko. Wsypuję mąkę, sól oraz ewentualne przyprawy i energicznie mieszam łyżką aż powstanie gęsta masa. W osobnym naczyniu ubijam białko ze szczyptą soli na sztywno. Piane dodaje do ciasta i delikatnie mieszam.

Do gotującej osolonej wody wrzucam kluseczki. Nabieram na łyżkę trochę ciasta i wrzucam do wody. Gotuję ok 3-4 minut.

Podaję z sosem.

Smacznego 🙂

kluski1 kluski2

 

 

 

18 komentarzy do “Kluski kładzione łyżką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.