Myślę, że każdy z Was już próbował kotletów rybnych ale jeśli nie to serdecznie zachęcam do wypróbowania mojej wersji. Kotlety wychodzą delikatne i dzieciaki zjadają je w kilka minut a chyba wszyscy wiemy jak czasami trudno namówić je do zjedzenia czegokolwiek. Są naprawdę smaczne 🙂
Potrzebujesz:
- 700g ugotowanych ziemniaków
- 500g upieczonej ryby
- 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do obtoczenia:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki przepuszczam przez praskę lub zgniatam widelcem. Upieczoną rybę dzielę widelcem na mniejsze kawałki, przekładam ją do ziemniaków. Wszystko doprawiam solą i pierzem oraz koperkiem. Masę dokładnie mieszam łyżką.
Formuję kotlety (tak jak mielone) obtaczam je kolejno mąka-jajko-bułka tarta i smażę z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety podaję z gotowaną marchewką.
Smacznego 🙂
Nad morzem w tym roku jadłem coś takiego codziennie 😉
A gdzie byłeś nad morzem?