Po bardzo długim czasie nieobecności wracam. Bardzo się cieszę, że przez cały okres kiedy na blogu nic się nie działo oglądalność nie zmalała a wręcz ku mojemu ogromnemu zdziwieniu wzrosła. W samym lutym odwiedziliście mnie prawie 6500 tys razy a nalewka z wiśni pobiła wszelkie rekordy, ponieważ od momentu wstawienia na nią przepisu oglądana była 3960 tys razy.
Dziękuję.
Teraz przejdźmy do kolejnego przepisu, który mam dla Was. Kulebiak z mięsnym nadzieniem. Świetny jako danie główne jak i przekąska, wybór należy do Ciebie 😉
Składniki na ciasto:
* ok. 400g mąki
* 20g świeżych drożdży
* 150ml ciepłego mleka
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 50g roztopionego masła
* 1 jajko
Składniki na farsz:
* 0,5 kg pieczarek
* 0,5 kg mięsa mielonego
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* słodka papryka
* szczypta kminku
* sól do smaku
* pieprz do smaku
Dodatkowo:
* 1 jajko
* majeranek
Wykonanie:
Najpierw przygotowuję farsz, ze względu na to że będzie potrzebny nam zupełnie zimny. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy, wrzucam mięso mielone i przez kilka minut je podsmażam. Następnie dodaje do niego drobno pokrojone pieczarki, cebulkę oraz czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszam i dusze pod przykryciem do miękkości warzyw oraz do momentu aż cała woda z nich odparuje. Nie może zostać ani odrobiny wody ze względu na to, że podczas pieczenia rozmoczy nam ciasto. Na koniec przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką oraz kminkiem.
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam wszystko do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Do drugiej miski wsypuję mąkę, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże. Teraz zagniatam ciasto. Czym dłużej i bardziej energicznie to zrobicie tym ciasto będzie lepsze i bardziej pulchne. Po dokładnym wyrobieniu odstawiam ciasto w ciche i ciepłe miejsce a całość przykrywam ściereczką i czekam ok godziny aż wszystko ładnie wyrośnie.
Po tym czasie wyjmuję ciasto na blat i rozwałkowuje je na kwadrat o grubości mniej więcej 0,5-1cm. Na tak rozwałkowany placek równo rozkładam zimny farsz i formuję wałek/roladę, którą przekładam do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej lekko mąką. Odstawiam jeszcze wszystko na jakieś 20-25 minut aby ciasto ponownie lekko wyrosło.
Następnie smaruje wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem i posypuję majerankiem. Wstawiam kulebiak do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45-50 minut. Musicie kontrolować swój kulebiak a właściwie to jego kolor. Kiedy będzie złocisty wyłączamy piekarnik.
Smacznego!
![cam00171 cam00171](https://cynamon.5v.pl/cache/225__320x240_cam00171.jpg)
![cam00172 cam00172](https://cynamon.5v.pl/cache/226__320x240_cam00172.jpg)
![cam00173 cam00173](https://cynamon.5v.pl/cache/227__320x240_cam00173.jpg)
wygląda smacznie:)
Mmmm, ciekawa alternatywa dla tradycyjnego obiadu albo pyszna kolacja. Wygląda smakowicie.
Bardzo ciekawy i wygląda apetycznie 🙂 Muszę moim panom taki zafundować 🙂
O! Może wypróbuję, bo dotychczas robiłam tylko kulebiak z kapustą.
Polecam! Z mięsem to nawet może być główne danie 😉
Nigdy nie jadłam kulebiaka, a u Ciebie wygląda on przepysznie.