Kolejny przepis z serii dla kobiet karmiących 😉 Bardzo smaczny z delikatnym mięsem i sosem. W smaku oryginalne danie ale nie mdłe, wręcz przeciwnie. Marchew nadaje całości lekki żółto-pomarańczowy odcień co wszystko ładnie komponuje się z zielenią koperku 😉 Lekkie ale sycące danie. Serdecznie polecam!
Składniki:
* pierś z kurczaka
* 2 marchewki
* jogurt naturalny
* świeży koperek
* bazylia
* sól
*pieprz czarny
*pieprz cytrynowy
*pół szklanki wody
*oliwa z oliwek
Wykonanie:
Najpierw zaczynam od przygotowania sosu do mięsa. Jogurt przelewam do kubka i doprawiam do smaku solą, pieprzem cytrynowym oraz świeżo posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki.
Mięso dokładnie myję oczyszczam z błonek i dziele na równe plastry nie grubsze niż 1 cm. Każdy z plastrów opruszam delikatnie solą, czarnym pieprzem oraz bazylia. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam na nią mięso. Nie smażę na brązowy kolor a jedynie czekam chwilę aż mięso zrobi się białe, wtedy wlewam pół szklanki wody. Gotuję wszystko ok 5 minut. Po tym czasie dorzucam do mięsa startą na tarce na dużych oczkach marchew. Mieszam i ponownie gotuję do momentu aż mięso będzie miękkie a marchew delikatnie się rozpadnie.
Teraz po przyrządzeniu mięsa są dwie opcje podania – z sosem oddzielnie lub wymieszane wszystko razem od razu na patelni.
Opcja pierwsza: wyłączam gaz, i czekam 2-3 minuty i dopiero po tym czasie wlewam sos, energicznie mieszając łącze ze sobą wszystkie składniki. (Podaję z ryżem. Pychota!)(czekam kilka minut aby sos się nie zważył tego dania już nie podgrzewam, podaje od razu)
Opcja druga: mięso wykładam na talerz i lekko polewam przygotowanym wcześniej sosem (tj na zdjęciu poniżej), podaję z ziemniakami.
Smacznego!
Pyszności 🙂 Takie obiady to ja lubię 🙂
Zdecydowanie – opcja druga. Bardzo smaczne danie.
Pozdrawiam. Danusia:)
lubie takie zdrowe przepisy 🙂