Pyszna, soczysta i aromatyczna pierś – zyskała na swoim smaku i wyglądzie dzięki temu, że każdy kawałek mięsa został otulony w plasterek boczku. Mięso zostaje bardzo miękkie i soczyste po upieczeniu a tłuszczyk z boczku nadaje mu lekko innego wyrazu. Tak przyrządzonego kurczaka podałam z sałatką polaną pysznym sosem z lekką nutką czosnku i koperku. Myślę, że wszystko razem bardzo dobrze się komponuję tak jak w smaku jak i w wyglądzie.
Jeśli chcecie bardziej poeksperymentować to polecam Wam jeszcze na pierś z kurczaka położyć pokrojone suszone pomidory (potrawa stanie się jeszcze bardziej wyraźna w smaku) lub np. ser feta czy ser mozzarella tylko wtedy musicie pamiętać o tym aby szczelniej otulić plastrami boczku każdy kawałek mięsa aby ser podczas pieczenia nie wypłynął na zewnątrz.
Takie mięsne 'kąski’ można także przygotować do upieczenia na grillu.
Składniki:
* podwójna pierś z kurczaka
* 8-9 plasterków wędzonego boczku (potrzeba ich tyle ile kawałków mięsa wyjdzie Wam po podzieleniu go na porcje)
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka musztardy chrzanowej
* 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka majeranku
* sok z połowy cytryny
* sól morska świeżo mielona (posypuję po całym mięsie 'na oko’ ;))
* pieprz świeżo mielony (posypuję po całym mięsie 'na oko’ ;))
Wykonanie:
Mięso dokładnie myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Każdą pojedynczą część piersi dziele na mniej więcej trzy kawałki (to zależy od wielkości piersi). Czosnek przeciskam przez praskę i smaruję nim dokładnie mięso to samo robię z musztardą, sokiem z cytryny i resztą przypraw. Tak przygotowanego kurczaka wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek zawijam w plaster boczku i układam je na blasze, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30-35 minut (piekę do czasu aż boczek się zarumieni).
Życzę smacznego 😉
Wygląda wspaniale i ta sałatka taka kolorowa, oj zjadłaby 😉
Kategorycznie, takich zdjęć nie powinno się oglądać przed obiadem. Pyyyyyyysznie. 🙂
Uwielbiam kurczaka z boczkiem, pięknie go podałaś!
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Królestwo za tę sałatkę ze zdjęcia! Właśnie teraz!!! )
Mniam, ale pyszności, chociaż kalorii pewnie sporo 😛
Uwielbiam rzeczy zawijane w boczek 🙂 nie wiem dlaczego, ale mi bardzo smakują
Bardzo lubię smak kurczaka pieczonego z boczkiem 🙂 Pyszne danie :))
Wygląda i brzmi pysznie. Mniam. Muszę koniecznie spróbować.
Smakowity, kolorowy obiad, zachęta do wzięcie noża i widelca w zajadania się nim.