Kurczak zapiekany z boczkiem

kurczak

Pyszna, soczysta i aromatyczna pierś – zyskała na swoim smaku i wyglądzie dzięki temu, że każdy kawałek mięsa został otulony w plasterek boczku. Mięso zostaje bardzo miękkie i soczyste po upieczeniu a tłuszczyk z boczku nadaje mu lekko innego wyrazu. Tak przyrządzonego kurczaka podałam z sałatką polaną pysznym sosem z lekką nutką czosnku i koperku. Myślę, że wszystko razem bardzo dobrze się komponuję tak jak w smaku jak i w wyglądzie.

Jeśli chcecie bardziej poeksperymentować to polecam Wam jeszcze na pierś z kurczaka położyć pokrojone suszone pomidory (potrawa stanie się jeszcze bardziej wyraźna w smaku) lub np. ser feta czy ser mozzarella tylko wtedy musicie pamiętać o tym aby szczelniej otulić plastrami boczku każdy kawałek mięsa aby ser podczas pieczenia nie wypłynął na zewnątrz.

Takie mięsne 'kąski’ można także przygotować do upieczenia na grillu.

Składniki:

* podwójna pierś z kurczaka

* 8-9 plasterków wędzonego boczku (potrzeba ich tyle ile kawałków mięsa wyjdzie Wam po podzieleniu go na porcje)

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżka musztardy chrzanowej

* 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżeczka majeranku

* sok z połowy cytryny

* sól morska świeżo mielona (posypuję po całym mięsie 'na oko’ ;))

* pieprz świeżo mielony (posypuję po całym mięsie 'na oko’ ;))

Wykonanie:

Mięso dokładnie myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Każdą pojedynczą część piersi dziele na mniej więcej trzy kawałki (to zależy od wielkości piersi). Czosnek przeciskam przez praskę i smaruję nim dokładnie mięso to samo robię z musztardą, sokiem z cytryny i resztą przypraw. Tak przygotowanego kurczaka wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek zawijam w plaster boczku i układam je na blasze, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30-35 minut (piekę do czasu aż boczek się zarumieni).

Życzę smacznego 😉

kurczak

kurczak2

10 komentarzy do “Kurczak zapiekany z boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.