Tym razem prosty przepis na obiad mojej mamy. Z przygotowaniem wszystkiego myślę, że zajmie Ci to godzinkę. Danie jednogarnkowe. Wrzucasz i czekasz aż wszystko zmięknie. Genialna opcja dla mających mało czasu 😉
Składniki:
* 2 cukinie
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 kg parówek/kiełbasy/mięsa (u mnie parówki)
* 0,5 kolorowych papryk (czerwona, zielona, żółta)
* 0,5 kg pomidorów/1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie koncentrat)
* szklanka wody
* sól
* pieprz
* chilli
Wykonanie:
Cebule kroje w paski (inne warzywa również) i podsmażam na oliwie a kiedy się zeszkli dodaje pokrojone papryki. Bardzo często mieszam tak aby nic nie przywarło do spodu garnka. Następnie dodaje cukinie i czekam aż wszystko zmięknie.
Teraz czas na parówki, które kroję i również wrzucam do garnka, wlewam również wodę, przyprawiam do smaku, przykrywam garnek pokrywką i gotuję ok 5-10 minut. Po upływie tego czasu można dodać pomidory i gotować jeszcze ok. 3-4 minut. Jeśli jednak ich nie używasz dodaj przed końcem gotowania koncentrat, dokładnie wymieszaj i zajadaj! 😉
(Pomidory wcześniej należy sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka).
![img_8582 img_8582](https://cynamon.5v.pl/cache/112__320x240_img_8582.jpg)
![img_8575 img_8575](https://cynamon.5v.pl/cache/111__320x240_img_8575.jpg)
bardzo lubie to danie! 🙂 i robie je praktycznie w taki sam sposob, z takimi samymi dodatkami 🙂
ja też bardzo lubię, niedawno robiłam i miałam na przynajmniej dwa dni. śliczny kolor:)
Moja mama też lubi robić tego typu dania 🙂
Uwielbiam leczo późnym latem, obowiązkowo chociaż raz w sezonie 🙂
kwintesencja letnich smaków w jednym talerzu 😉 pyszności
u mnie to też Mama specjalizuje się w leczo 🙂 domownicy zajadają aż miło
Mniam! Uwielbiam leczo ;))