Buszując wczoraj po internecie znalazłam przepis na mrożony irlandzki deser. Postanowiłam od razu sprawdzić jak smakuje, więc wziełam się do roboty. Powiem szczerze, że jeśli ktoś lubi słodycz w czystej postaci to ten deser zaspokoi chęć na wszystko 😉 Jak dla mnie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich rzeczy to nie polecam. Myślę, że terrine świetnie się sprawdzi podany po obiedzie jako dopełnienie dobroci 🙂 Smacznego.
Składniki:
* bezy (możecie je kupić, ale akurat ja robiłam je sama z 4 białek. Przepis na bezy niżej;))
* cukier (w oryginalnym przepisie jest pół na pół szklanki białego i brązowego ale ja użyłam tylko białego)
* śmietana kremówka 500g
Przygotowanie:
Robimy bezy wg przepisu niżej tylko z cukru brązowego i białego.
Ubijamy mikserem śmietane kremówke i kiedy bezy wystygną kruszymy je do ubitej śmietany. Mieszamy wszystko razem łyżką a następnie wykładamy mase na małą blache (np. blacha do keksu) wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Ja go zostawiłam na całą noc 🙂 Terrine kroimy na grube plastry i polewamy czekoladą.
Tak przygotowany deser jest gotowy do zjedzenia 🙂