Dzisiaj kolejna propozycja na pyszne muffiny. Były już te meeega czekoladowe i te zwykłe ale też z czekoladą tym razem troszkę zmieniłam przepis i dodałam jeszcze orzechy. Wyszedł bardzo ciekawy smak. Czekolada plus orzechy – bardzo dobre połączenie. Muffiny oczywiście wyszły jak zawsze chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku. Najlepsze na ciepło z rozpływającymi się kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami 😉 Zapraszam!
Składniki na 15 muffinek.
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* szklanka mleka
* 0,5 szklanki oleju
* 0,5 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 1 jajko
* 80g mlecznej czekolady
* 50g orzechów włoskich
Wykonanie:
Przygotowuję dwie miski. Do jednej przesiewam wszystkie suche składniki oraz wrzucam posiekaną czekoladę i orzechy. W drugiej mieszam wszystkie mokre produkty. Teraz mokre przelewam do suchych i dosłownie kilkoma ruchami łyżką, wszystko łącze. Całość musi być bardzo pulchna a tajemnica tkwi w tym, aby nie poświęcać dużo czasu na samo mieszanie ? tylko tyle, żeby nie było widać surowej mąki.
Teraz nabieram masę na łyżkę i wkładam do foremek (jakich? zdjęcie poniżej:)). Myślę, że taka jedna w miarę spora porcja masy na łyżce wystarczy na jedną muffinkę.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wstawiam całości na 15-20 minut.
Bardzo apetyczne, poproszę jedną!
jakie cudeńka, palce lizać:)
Czekolada+orzechy – coś co kocham! Przepis oczywiście zapisuję do wypróbowania!
Muffinki to są niezawodne ciastka,wszystkim smakują. Chętnie zjadłabym taką z orzechami i czekoladą:)
Pysznościowe! 😀
Muffiny to my bardzo lubimy :))
Bardzo smakowite, szczególnie te kawałki czekolady zatopione w muffinkach 😀