Mus czekoladowy

Znalazłam ten przepis na mojej ulubionej stronie z przepisami. Po prostu kocham kwestie smaku! Zrobiłam go lekko po swojemu z czekolady z nadzieniem o smaku toffi i śmietanki ale Wam podam ten 'normalny’ przepis. Mus jest przepyszny! Lekki i smakowicie czekoladowy 😉 Bardzo prosty w przygotowaniu ale niestety czeka się na niego całą noc. To jednak mnie nie zraziło – bo warto poczekać na coś co tak smakuje. Dla pożeraczy czekolady doskonały!

Życzę cierpliwości 😉

Składniki:

* 200 g gorzkiej czekolady – bardzo dobrej jakości
* 3 łyżki stołowe wody
* 3 łyżki stołowe masła
* 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
* mała szczypta soli
* 3 łyżki cukru

Do dekoracji możecie użyć czego chcecie 😉 np. polewy czekoladowej, wiórków kokosowych, orzechów, powideł, rodzynek, przyprawy korzennej, cynamonu itd. itd.

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wrzucam połamaną czekoladę, wlewam wodę i ciągle mieszając czekam aż czekolada się rozpuści. Po tym czasie zdejmuję czekoladę z ognia, dodaje masło energicznie mieszając. Następnie dodaję po jednym żółtku  za każdym razem dokładnie mieszam. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli, po czym dodaję stopniowo cukier dalej ubijając na gęstą masę białka. Kiedy piana jest gotowa dodaje ją w kilku partiach do czekolady baaardzo delikatnie wszystko mieszając. Mus przelewam do eleganckich kieliszków i odstawiam do lodówki na całą noc – dopiero po wielu godzinach jest gotowy, wcześniej niestety jest lejący.

Następnego dnia dekoruję wedle uznania i zajadam 😉

 

mus

 

mus1

 

 

2 komentarze do “Mus czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.