Znalazłam ten przepis na mojej ulubionej stronie z przepisami. Po prostu kocham kwestie smaku! Zrobiłam go lekko po swojemu z czekolady z nadzieniem o smaku toffi i śmietanki ale Wam podam ten 'normalny’ przepis. Mus jest przepyszny! Lekki i smakowicie czekoladowy 😉 Bardzo prosty w przygotowaniu ale niestety czeka się na niego całą noc. To jednak mnie nie zraziło – bo warto poczekać na coś co tak smakuje. Dla pożeraczy czekolady doskonały!
Życzę cierpliwości 😉
Składniki:
* 200 g gorzkiej czekolady – bardzo dobrej jakości
* 3 łyżki stołowe wody
* 3 łyżki stołowe masła
* 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
* mała szczypta soli
* 3 łyżki cukru
Do dekoracji możecie użyć czego chcecie 😉 np. polewy czekoladowej, wiórków kokosowych, orzechów, powideł, rodzynek, przyprawy korzennej, cynamonu itd. itd.
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wrzucam połamaną czekoladę, wlewam wodę i ciągle mieszając czekam aż czekolada się rozpuści. Po tym czasie zdejmuję czekoladę z ognia, dodaje masło energicznie mieszając. Następnie dodaję po jednym żółtku za każdym razem dokładnie mieszam. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli, po czym dodaję stopniowo cukier dalej ubijając na gęstą masę białka. Kiedy piana jest gotowa dodaje ją w kilku partiach do czekolady baaardzo delikatnie wszystko mieszając. Mus przelewam do eleganckich kieliszków i odstawiam do lodówki na całą noc – dopiero po wielu godzinach jest gotowy, wcześniej niestety jest lejący.
Następnego dnia dekoruję wedle uznania i zajadam 😉
![mus mus](https://cynamon.5v.pl/cache/124__320x240_mus.jpg)
![mus1 mus1](https://cynamon.5v.pl/cache/125__320x240_mus1.jpg)
Uwielbiam mus czekoladowy 🙂
o, ja też miłością darzę mus czekoladowy;)