Dziś mam dla Was przepis na pyszny ziołowy chlebek. W środku czosnek, ser i duużo pietruszki. Idealnie sprawdza się na różne imprezy. Szybko się odrywa bez zbędnego krojenia. Świetnie się sprawdzi jako kolacja czy śniadanie z dodatkami lub bez.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 7g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 100ml ciepłego mleka
- 100ml ciepłej wody
- 60g rozpuszczonego masła
- Na nadzienie:
- 80g rozpuszczonego masła
- 2 ząbki czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- ser do posypania np. parmezan
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mąkę łączę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaję wodę, masło, jajka oraz mleko i zaczynam wyrabiać ciasto ok. 15 minut 🙂 Ciasto musi być idealnie gładkie, elastyczne i nie może przyklejać się do ręki. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1godz.
Po tym czasie ciasto przekładam na blat i rozwałkowuję je na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki, a dłuższy z boków na ok. 60 cm. Następnie placek dziele na paski o szerokości takiej jak szerokość keksówki. Smaruje ciasto zblendowaną pietruszką z czosnkiem oraz rozpuszczonym masłem. Pasy ciasta dzielę na kwadraty wysokości takiej jak ma keksówka i układam je na sobie a następnie przekładam do formy. Wierzch chlebka posypuję parmezanem i odstawiam go do wyrośnięcia jeszcze na 30minut.
Po tym czasie chleb piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-35minut.
Smacznego!
Musi być przepyszny! Chętnie wypróbujemy przepis 🙂 Pozdrawiamy cieplutko 🙂
Uwielbiam taki chlebek 🙂
Robiłam ten chlebek nie raz.
Mogę potwierdzić, że jest przepyszny.
Interesujący przepis :d