Odrywany chlebek ziołowy

chlebek

Dziś mam dla Was przepis na pyszny ziołowy chlebek. W środku czosnek, ser i duużo pietruszki. Idealnie sprawdza się na różne imprezy. Szybko się odrywa bez zbędnego krojenia. Świetnie się sprawdzi jako kolacja czy śniadanie z dodatkami lub bez.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 100ml ciepłego mleka
  • 100ml ciepłej wody
  • 60g rozpuszczonego masła

 

  • Na nadzienie:
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • ser do posypania np. parmezan
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę łączę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaję wodę, masło, jajka oraz mleko i zaczynam wyrabiać ciasto  ok. 15 minut 🙂 Ciasto musi być idealnie gładkie, elastyczne i nie może przyklejać się do ręki. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1godz.

Po tym czasie ciasto przekładam na blat i rozwałkowuję je na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki, a dłuższy z boków na ok. 60 cm. Następnie placek dziele na paski o szerokości takiej jak szerokość keksówki. Smaruje ciasto zblendowaną pietruszką z czosnkiem oraz rozpuszczonym masłem. Pasy ciasta dzielę na kwadraty wysokości takiej jak ma keksówka i układam je na sobie a następnie przekładam do formy. Wierzch chlebka posypuję parmezanem i odstawiam go do wyrośnięcia jeszcze na 30minut.

Po tym czasie chleb piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-35minut.

 

Smacznego!

chlebek

 

4 komentarze do “Odrywany chlebek ziołowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.