Co mnie podkusiło aby zrobić kilka swoich słoiczków i tak powstały ogórki z miodem, curry oraz papryka konserwowa. Przepisy podam jeden po drugim tak aby może jeszcze spóźnialscy mieli szanse na zrobienie. Wszystko jest banalnie proste i wcale nie zabiera tak dużo czasu jak myślałam, że będzie na początku. A ogóreczki z curry obłędne 😉
Do pracy!
Składniki: (przyprawy do jednego słoiczka)
* 2 kg ogórków
* pół łyżeczki gorczycy
* 2 kulki ziela angielskiego
* 3 kulki pieprzu czarnego
* liść laurowy
Składniki na zalewę (zalewa starcza na 6 słoiczków po 0,54l):
* 5 szklanek wody
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka octu
* 2 łyżki soli
* 4 łyżki miodu
Wykonanie:
Do każdego słoiczka wrzucam przyprawy (tak jak podałam w składnikach). Ogórki dokładnie myję i kroję w słupki, które układam ciasno w słoiczkach. Zalewę gotuję i rozlewam ją do słoiczków, które mocno zakręcam i wstawiam do zimnego piekarnika na blachę do pieczenia wylaną wodą. Wody ma być trochę na dnie! Dopiero po wstawieniu wszystkich słoików włączam piekarnik z termoobiegiem na 120 stopni i od chwili włączenia trzymamy ogórki 20 minut w środku. Po tym czasie wyjmuję je na blat i ustawiam do góry dnem. Wszystko przykrywam ściereczką żeby było im ciepło 😉 i po to aby sobie spokojnie 'doszły’. Czekam aż ostygną i gotowe.
Smacznego!
![ogorkizmiodem ogorkizmiodem](https://cynamon.5v.pl/cache/216__320x240_ogorkizmiodem.jpg)