Uwielbiam pierogi. Nieważne czy są z mięsem czy z kapustą czy właśnie ruskie. Nie toleruje tylko pierogów na słodko z owocami. Nie wiem dlaczego ale po prostu nie lubię takiego połączenia. Mimo mojej wielkiej miłości do tego dania z tego co pamiętam tylko raz podawałam przepis na pierogi z kurkami ale to było już bardzo dawno temu. Ten przepis też czekał dosyć długo. Zdjęcia były gotowe ale przepis nie napisany – aż do dzisiaj 😉 Na pierogi z kapustą czekam z utęsknieniem na świąteczny czas wtedy smakują i pachną najlepiej. Najbardziej pasują mi podsmażane bo ciasto staję się specyficzne w smaku. Ruskie są proste i baardzo smaczne. Pamiętam, że jako dziecko nie cierpiałam ani ich smaku ani zapachu teraz aż mi ślinka leci na samą myśl o nich dlatego szczerzę zachęcam do wypróbowania tych oto pierogów 😉
Składniki na ciasto:
* 2 szklanki mąki
* ciepła woda ok. 3/4 szklanki
* 1 jajko
* szczypta soli
Składniki na farsz:
* 250g serka twarogowego
* 200g ugotowanych ziemniaków
* 2 duże cebule
* 150g boczku na skwarki
* sól do smaku
* pieprz do smaku
Dodatkowo do pokraszenia pierogów:
* 1 cebula
* 2-3 grubsze plasterki boczku na skwarki
Wykonanie ciasta:
Na stolice wysypuję mąkę, dodaję do niej jajko, sól i stopniowo wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się przyklejało do dłoni.
Wykonanie farszu:
Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przepuszczam razem z twarogiem przez maszynkę do mielenia. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na skwarki, które również przepuszczam przez maszynkę. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju – dodaję ją do farszu. Wszystko przyprawiam i dokładnie mieszam.
Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na bardzo cienki placek. Kubkiem wycinam kółka, każdy krążek nakładam łyżkę farszu, składam na pół i zaplatam brzegi. Pierogi wrzucam partiami do wrzącej osolonej wody od czasu do czasu mieszając aby się nie posklejały. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję je jeszcze ok. 1-2 minut i wykładam na talerz aby odparowały.
W tym czasie na rozgrzaną patelnie wrzucam drobno posiekany boczek a kiedy podsmażą się tak, że utworzą skwarki dodaję posiekaną cebulkę i smażę do momentu aż się zeszkli.
Pierogi polewam tłuszczykiem, boczkiem i cebulką.
Smacznego! 😉


Uwielbiam :))
Katuję się zdjęciami, bo to jedne z moich ulubionych (drugie po z kapustą i grzybami)!
Pałam miłością do wszystkich pierogów, a w szczególności do ruskich i z jagodami 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Kocham ruskie pierogi- robiłam nie raz i na pewno powtórzę:) Twoje są bardzo apetyczne!
Pierożki to dla mnie najlepsze danie. Świetnie napisany wpis, a od siebie polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy