Pierogi z kurkami i mięsem

Pierogi. Uwielbiaaam! A smażone jeszcze bardziej. Dzisiaj przepis na pierogi z kurkami i mięsem. Bardzo smaczne.

 

 

 

Składniki na ciasto:

* 1kg mąki

* ok. 0,5 l gorącej wody (ilość wody zależy od tego jak się klei ciasto, trzeba ją lać powoli jednocześnie zagniatać. Ciasto musi być jednolite lekko lepiące. Rozwałkujemy po kawałku i wycinamy kółka np szklanką, grubość jaka Wam odpowiada i wielkość kółek również )**

**przepis na wykonanie ciasta.

 

Składniki na farsz:

* 1kg kurek

* 1 kg chudego mięsa

* 30 dag cebuli

* sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Cebule kroję w kostkę i smażę na patelni do momentu aż się zeszkli. Mielę w maszynce kurki, mięso oraz wcześniej przygotowaną cebulę. Doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem po czym wszystko mieszam tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na każdy wycięty placek ciasta układamy farsz i zaklejam, można widelcem lub na falbankę palcami 😉 Pierogi wrzucam np po 10 sztuk do gotującej się osolonej wody. Co jakiś czas mieszam.  Pierogi wyjmuje, gdy wypłyną na wierzch.

Jak ostygną smażę na patelni lekko posmarowanej oliwą. Nigdy nie smaż ciepłych pierogów, ponieważ się rozlecą.

 

Smacznego!

 

pierogi2 pierogi3

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.