Pikantna karkówka w aromatycznym sosie

karkowka Jeśli masz ochotę na coś bardzo aromatycznego i rozgrzewającego to to danie będzie dla Ciebie idealne. Dużo przypraw, które nadają charakteru całej potrawie. Można nie dodawać mięsa i zrobić wersję warzywną. W tym przepisie mięso dusze, nie smażę a dodaje surowe kawałki do już gotującego się sosu warzywnego. Mięso wyszło bardzo miękkie a sos idealny na jesienne obiady.

Polecam zjeść z kaszą ale będą też idealnie pasowały do tego ziemniaki czy ryż. Makaron już niekoniecznie. Jeśli lubisz posyp wszystko świeżą pietruszką.

Potrzebujesz:

* 0,5kg karkówki

* 2 łyżki passaty pomidorowej

* 2 czerwone papryki

* mała puszka kukurydzy (175g)

* 1 duża cebula

* 3 duże ząbki czosnku

* 2 marchewki

* ok. 8 pieczarek

* 1-1,5 łyżeczki ostrej papryki

* 1 łyżeczka curry

* 0,5 łyżeczki kminku

* 0,5 łyżeczki kurkumy

* sól i pieprz do smaku

* 0,5 szklanki wody

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą dodaję curry, kurkumę, kminek, ostrą paprykę podsmażam przyprawy przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Dzięki temu wydobędziemy z nich smak i aromat ale trzeba uważać żeby się nie przypaliły. Teraz dodaję pokrojone pieczarki, paprykę, marchew, puszkę kukurydzy. Wszystko mieszam przez chwilę podsmażam po czym dodaję wodę a kiedy wszystko zacznie się gotować wrzucam karkówkę pokrojoną w paseczki. Przykrywam pokrywką i duszę do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na sam koniec dodaję passatę oraz sól i pieprz do smaku.

Danie gotowe, smacznego 😉

karkowka

 

 

8 komentarzy do “Pikantna karkówka w aromatycznym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.