Placki ziemniaczane

placki1 W kuchni zostały dwa ziemniaki, dwa duże ziemniaki. Gotowała nie będę pomysłu specjalnego na nie nie było. Placki ziemniaczane – tak! A szczególnie dlatego, że nie jadłam ich już na pewno ponad rok. Bardzo lubię wersję na słodko, czyli z dużą ilością cukru na wierzchu. Smażę je wtedy bez cebuli ale jeśli wolicie wytrawne to do mojego przepisu dodajcie jedną niewielką cebulkę startą razem z ziemniakami na drobnych oczkach. Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Wytrawne z sosem np. pieczarkowym, ze śmietaną, jako dodatek do dania albo samodzielnie, ewentualnie tak jak u mnie z cukrem 😉

Proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Składniki:

* 2 duuże ziemniaki

* 1 jajko

* mąka

* sól i pieprz do smaku

* cukier do posypania placków

Wykonanie:

Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaje do nich jajko, sól, pieprz i mąkę. Mąkę dosypuję stopniowo i obserwuję czy masa jest na tyle gęsta, że się nie rozpłynie na patelni 😉 Myślę, że ok 3 czubatych łyżek mąki wystarczy na tą powalającą ilość ziemniaków 😉 Wszystko dokładnie mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnie z odrobiną oliwy nabieram na łyżkę masę ziemniaczaną i formuję na patelni niewielkie placuszki, które nie mogą być bardzo cienkie. Na średnim ogniu smażę placki z obu stron na złoty kolor. Układam je na talerzu i solidnie posypuję cukrem.

Zjadam jeszcze ciepłe 😉

placki1 placki

 

10 komentarzy do “Placki ziemniaczane”

  1. Oja.. wieki nie jadłam placków.. chyba musze zatrudnić mojego Połowka, żeby mi natarł ziemniaków i usmażę całą górę 🙂

  2. Tak, tak, ja w tym tygodniu też robiłam placki, niedługo nowe ziemniaczki i juz placki nie będzie mozna piec. Jutro chyba znów zrobię:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.