Pierś kurczaka jest najlepszym wyjściem na obiad. Bardzo szybko się ją przygotowuje i zawsze jest bardzo pyszna. Jej smak zależy od panierki/marynaty. Niestety czasami jest sucha ale w dzisiejszym przepisie zaprezentuje Wam przepis na marynatę, która nadaję jednocześnie lekko słodki posmak jak i nutę pikanterii a tylko od Was zależy jak bardzo będzie ona wyczuwalna. Czyli jednocześnie podam dwa przepisy. Pierwszy to będzie marynata do mięsa (jakiegokolwiek), drugi to przepis na szybkie roladki z piersi, które smacznie zastępują zwykłego niedzielnego kotleta.
Ja roladki podałam z całymi młodymi ziemniaczkami, które posypałam koperkiem i lekką oraz najprostszą na świecie sałatką z cebuli, zielonego ogórka oraz pomidora.
Na początek marynata, do której potrzebujemy:
* 5 łyżek oleju
* 1 łyżka musztardy (lub więcej , jeśli lubicie bardziej ostry smak)
* 1-2 łyżki ketchupu
* 2 łyżki sosu sojowego
* 6 łyżek miodu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 0,5 łyżeczki oregano (możesz pominąć)
* 0,5 łyżeczki bazylii (możesz pominąć)
Wykonanie:
Wszystko razem mieszamy i już 😉
Tak wygląda marynata:
Teraz czas na mięso:
* 2 piersi z kurczaka
* 1 papryka czerwona
* kilka plasterków żółtego sera (ilość sera zależy od tego ile wyszło Wam porcji mięsa)
* kilka wykałaczek
Piersi myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, dzielimy je jak na kotlety schabowe a następnie tłuczemy również jak na kotlety.
Wkładamy je do miski i zalewamy marynatą, sprawdzając czy przykryła dokładnie każdy kawałek mięsa. Robimy to po to aby smaki dobrze połączyły się z mięsem i aby mięso dobrze nabrało koloru sosu sojowego. Odstawiamy je do lodówki najlepiej na 24 godziny ale jeśli nie mamy dużo czasu wystarczą 2 godzinki.
Po upływie tego czasu wykładamy po plasterku mięsa na który układamy plaster żółtego sera i pokrojoną w cieniutkie paski paprykę (ok.2-3 paski) i zawijamy roladkę. Aby wszystko dobrze się trzymało ze sobą i nic się nie popsuło w trakcie pieczenia wkłuwamy w mięso wykałaczkę. Tak przygotowane mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy/smarujemy pozostałą częścią marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Marynata nadaje się świetnie do mięsa, które będzie grillowane. Wtedy najlepiej jest zostawić w niej mięso na te 24 godziny lub 12 😉
Smacznego! 😉