Pomysł na schab jakiego jeszcze nie znacie 😉 A może znacie? Odkryłam świetny przepis na to mięso. Glazura wychodzi przepyszna. Kolor – możecie zobaczyć na zdjęciu, piękny. Wszystko wyszło w lekko słodkim smaku co nadaje charakteru całej potrawie. Do tego cebulka, którą układam na mięsie i wszystko polewam sosem, który powstaje podczas długiego gotowania. I jeszcze nutka rozmarynu i tymianku. Wyobraźcie sobie 😉 a najlepiej zrobicie to sami. Nie trzeba robić nic skomplikowanego żeby wyszło coś naprawdę smacznego.
Potrzebujesz:
* ok. 600g schabu (5 plastrów o grubości ok, 1,5-2cm)
* mała butelka cydru lubelskiego
* 2 łyżki miodu
* 1 duża cebulka
* 1 łyżeczka musztardy sarebskiej
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżką suszonego tymianku
* 1 łyżka suszonego rozmarynu
* sól i pieprz (po pół łyżeczki)
Dodatkowo
* olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu lekko nacinam z obu stron na wzór kratki. Układam je w misce do której wlewam cydr. Następnie dodaje zioła, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulkę pokrojoną w piórka. Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na 3 godziny aby się zamarynowało i przesiąkło smakiem.
Na rozgrzaną patelnie układam mięso, smażę z obu stron na ciemno złoty kolor. Kiedy mięso będzie gotowe odkładam je a na patelnie wylewam marynatę z cebulką. Gotuję wszystko zeskrobując pozostały na patelni po mięsie smak. Teraz dodaję musztardę mieszam i na wierzch układam schab. Gotuję wszystko do miękkości co jakiś czas przewracając każdy kawałek.
Smacznego! 😉
![mieso1 mieso1](https://cynamon.5v.pl/cache/272__320x240_mieso1.jpg)
![mieso2 mieso2](https://cynamon.5v.pl/cache/273__320x240_mieso2.jpg)
Pyszny jest taki sosik do mięs :))
Twój schab wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Coś przepysznego!!! Zjadłabym dużą porcję 🙂
Fajny i ciekawy sposób na schabowego 😉 mnie ślinka cieknie
Po prostu się zakochałam w tym przepisie! 🙂