Sos czosnkowy

Składniki:
* 200ml śmietany 18%
* 2-3 łyżki mleka
* łyżeczka suszonego oregano
* łyżeczka suszonej bazylii
* 3-4-5 posiekanych ząbków czosnku (ilość jak kto woli)
* łyżeczka płaska czerwonej papryki
* 2 duże łyżki posiekanego koperku
* łyżeczka pieprzu ziołowego
* do smaku sól i pieprz
Wykonanie:
Wylewamy śmietane do małej miseczki dodajemy 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Następnie siekamy czosnek i dodajemy do śmietany. Wszystkie przyprawy łączymy razem i wsypujemy do miseczki. Gotowy sos zostawiamy na ok 1 godzine w lodówce aby wszystkie smaki miały szanse się połączyć.Tak przygotowany sos możemy podać jako dodatek do mięsa czy kebabu jest doskonały do ziemniaczków z chrupiącą skórką.
Serdecznie polecam.
W następnych notkach na pewno pojawi się przepis na pieczone ziemniaki w ziołach i nietuczące mięso 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.