Tarta jabłkowa a prościej 'płaska szarlotka’ 😉 Banalnie prosta w wykonaniu. Na naszą dwójkę czasami nie opłaca się robić wielkiej blachy jakiegokolwiek ciasta. Dlatego zaopatrzyłam się w formę do tarty i to w niej zrobiłam szarlotkę. Zawsze to mniej ciasta a potrzeba zaspokojona i nic się nie zmarnuje 😉 Na takim spodzie na jaki podam niżej przepis można zrobić każde ciasto czy to z kremem czy z owocami. Wyjdzie na pewno pyszne. Na tarte z kremem postaram się w najbliższym czasie podać Wam przepis a na razie pyszna tarta jabłkowa. Zapraszam!
Składniki na spód:
* 3 łyżki cukru
* 1,5 szklanki mąki
* 3 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 0,5 kostki margaryny
Składniki 'na nadzienie’:
* 2 kg jabłek
* 1-2 łyżki cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
* cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatam na jednolitą masę. Wyrobione ciasto dzielę na pół i jedną z części wkładam do lodówki a pozostałą wykładam blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.
W tym czasie obieram jabłka ze skórki i ścieram je na tarce o grubych oczkach. Wsypuje do nich cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam na wcześniej podpieczony spód. Wyjmuję resztę ciasta z lodówki i również ścieram go na dużych oczkach tarki. Posypuję wierzch tarty i ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 20-30 minut.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i gotowe 😉
Pyszna musiała być 🙂
Pyszne ciacho, takie są najlepsze łatwe, szybkie, a przy tym przepyszne
Moje ulubione ciacho, uwielbiam na ciepło 🙂
Mniam, szarlotka właśnie taka jak lubię 🙂