Tiramisu to ulubiony deser mojego chłopaka. Jest delikatne i słodkie.
Można je zrobić z ciastem lub biszkoptami. Ja używam małych biszkoptów, ponieważ tiramisu robię w szklankach 😉
Jeśli ktoś lubi tego typu słodycz to polecam.
Składniki do kremu tiramisu:
* 8 żółtek
* 1 szklanka cukru pudru
* 500g serka mascarpone
* 2 szklanki śmietany 36%
* łyżka żelatyny (rozpuszczona w odrobinie wody)
Składniki na syrop kawowy:
* pół szklanki cukru
* niecałe pół szklanki wody
* 10 małych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
* małe biszkopty
Wykonanie masy:
Żółtka ubijam z cukrem, dodaje serek mascarpone i mieszam. Następnie w innym naczyniu ubijam śmietanę na sztywną mase i łączę z masą serową. Na koniec do całości dodaje żelatyne i mieszam tak aby wszystko dokładnie się połączyło.
Aby nie powstały grudki trzeba jak najszybciej mase ułożyć do szklanek.
Możecie wziąć szklanki jakie chcecie, ja używam przezroczystych (ładnie wygląda masa).
Układanie:
Małe biszkopty zanurzam w kawie i wykładam spód szklanki następnie wylewam na nie mase tak by pokryła biszkopty. Na mase kolejne 'kawowe’ biszkopty i masa i tak aż do końca.
Oczywiście syrop kawowy robimy jak normalną kawę, czyli: wlewamy do szklanki wodę, wsypujemy cukier i kawe. Mieszam. Gotowe 😉
Wierzch gotowego tiramisu posypuję kakao!
Białka, które wam zostaną możecie wykorzystać na bezy. Przepisy z użyciem bezy – niżej 🙂
Życzę smacznego!
Wygląda smakowicie 🙂