Tak, tak już kiedyś pojawił się u mnie przepis na ten pyszny deser. Wtedy był on bardziej pracochłonny i miał w sobie więcej składników. Tym razem postanowiłam zrobić ten minimalistyczny, który przygotowuje się w kilka minut. Wcześniej nie przepadałam za tiramisu, był dla mnie za słodki i za mdły. Dopiero po zrobieniu tego po swojemu uzyskałam to co nieziemsko mi smakuję 😉
Przepis na średnią blachę.
Składniki:
* 1 kg serka mascarpone
* ok. 1 szklanki cukru (nie dodawajcie od razu całej. Wsypujcie cukier powoli, mieszając masę i próbując jaki stopień słodkości Wam odpowiada)
* 5 żółtek
* 350 g okrągłych biszkoptów
* szklanka przegotowanej wody + 5 łyżek kawy rozpuszczalnej = kawa 😉
* kakao do posypania
Wykonanie:
Na początek lekko mocze biszkopty w przygotowanej wcześniej zimnej kawie i układam je na dnie blachy. Kiedy już to zrobię zabieram się do przygotowania masy. Serek przekładam do miski, dodaje do niego żółtka i stopniowo cukier. Mikserem 'ubijam’ masę (przez ok. 10 minut). Połowę przygotowanej masy wylewam na biszkopty, rozsmarowuję ją wszędzie i układam na niej kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Teraz wylewam drugą połowę masy. Wyrównuję ją i posypuje wierzch kakaem.
Tak przygotowane tiramisu wstawiam do lodówki aby masa zgęstniała. Potrwa to ok. 2 godz. Ja zostawiłam deser w lodówce na całą noc.
Do kawy można dodać jakiegoś alkoholu ale ja tego nie robię. Nie lubię tego smaku w deserach.
(A z białek, które Wam zostaną zawsze możecie zrobić bezy ;))
Smacznego 😉
![tiramisu1 tiramisu1](https://cynamon.5v.pl/cache/180__320x240_tiramisu1.jpg)
![tiramisu2 tiramisu2](https://cynamon.5v.pl/cache/181__320x240_tiramisu2.jpg)
Całkiem inne niż moje ale wygląda doskonale. Połaczenie mascarpone z żóltkami i cukrem zawsze się sprawdza.
W moim domu też tiramisu wygląda trochę inaczej. ale na pewno sa tak samo pyszne! pozdrawiam:)
pyszny deser, który chyba każdy zna i lubi:)
tiramisu na własną rękę jeszcze nie robiłam, chyba najwyższy czas się skusić 🙂