Kolejny smaczny, prosty i pięknie wyglądający deser. Świetnie sprawdzi się jako przekąska dla dzieci 😉
Składniki:
- 250g masła
- 250g sera twarogowego półtłustego
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- ok. 3 jabłek pokrojonych w półksiężyce obsypanych cynamonem i cukrem wedle uznania
Wykonanie:
Z maki, masła, twarogu, cukru i jajek zagniatam gładkie ciasto. Na blacie rozwałkuje ciasto na placek o grubości 0,5cm, wykrawam szklanką kółeczka a na każdy z nich układam półksiężyce z jabłek i ciasto składam na pół.
Ciastka można posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piekę do uzyskania złotego koloru ok. 25-30minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Potwierdzam – syn jest nimi zachwycony do tego stopnia, że muszę je przed nim chować!