Zupa warzywna z odrobiną jogurtu naturalnego

Zupa warzywna lub jak kto woli śmieciowa 😉 Bardzo dobra na takie dni jak teraz i na oczyszczenie lodówki z warzyw. Dawka dobrego smaku na pewno się przyda. Warzywa, chude mięso oraz jogurt naturalny. Ten ostatni składnik dodaje zawsze na sam koniec ale nie do garnka pełnego zupy a do porcji nalanej do miseczki. Lubie zaprawiane zupy dlatego też dodaje jogurt, poza tym on sam w sobie nadaje genialny smak zupie i bez niego to już nie ta sama zupa 😉

Niezwykle prosta i szybka zupa.

Jeżeli ktoś nie przepada za jogurtem naturalnym może go zastąpić jogurtem greckim czy też zwykłą śmietanką 😉

Smacznego!

 

Składniki:

* 1 kg chudego mięsa np. kurczaka

* 3-4 litry wody

* 1 marchewka

* 1 pietruszka

* niewielki seler

* garść fasoli

* garść pokrojonej białej kapusty

* brokuły

* kalafior

* groszek (ja dałam z puszki)

* garść zacierki „Babuni”

* sól

* pieprz

* jogurt naturalny

* pietruszka/koper/szczypiorek do przystrojenia

 

Wykonanie:

Na początku gotuję wywar na zupę. Do garnka wlewam wodę i wrzucam do niej mięso – gotuję do momentu kiedy mieso będzie miękkie. Następnie wyjmuję je z wody i dodaje do niej startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler, fasolę, białą kapuste a po ok.10 minutach dodaje jeszcze brokuły i kalafior i ponownie gotuję ale tym razem do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodaje groszek, zacierkę „Babuni” wg przepisu, sól, pieprz. Gotuję jeszcze ok 10 minut i gotowe.

Tak na dobrą sprawę wszystkie warzywa dodajecie wg własnego uznania dlatego nie wszędzie napisałam dokładnie co ile czego potrzeba 😉

Do zupy również możecie dodać pomidorów z puszki będzie jeszcze lepsza 😉

4 komentarze do “Zupa warzywna z odrobiną jogurtu naturalnego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.