Zupa warzywna lub jak kto woli śmieciowa 😉 Bardzo dobra na takie dni jak teraz i na oczyszczenie lodówki z warzyw. Dawka dobrego smaku na pewno się przyda. Warzywa, chude mięso oraz jogurt naturalny. Ten ostatni składnik dodaje zawsze na sam koniec ale nie do garnka pełnego zupy a do porcji nalanej do miseczki. Lubie zaprawiane zupy dlatego też dodaje jogurt, poza tym on sam w sobie nadaje genialny smak zupie i bez niego to już nie ta sama zupa 😉
Niezwykle prosta i szybka zupa.
Jeżeli ktoś nie przepada za jogurtem naturalnym może go zastąpić jogurtem greckim czy też zwykłą śmietanką 😉
Smacznego!
Składniki:
* 1 kg chudego mięsa np. kurczaka
* 3-4 litry wody
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* niewielki seler
* garść fasoli
* garść pokrojonej białej kapusty
* brokuły
* kalafior
* groszek (ja dałam z puszki)
* garść zacierki „Babuni”
* sól
* pieprz
* jogurt naturalny
* pietruszka/koper/szczypiorek do przystrojenia
Wykonanie:
Na początku gotuję wywar na zupę. Do garnka wlewam wodę i wrzucam do niej mięso – gotuję do momentu kiedy mieso będzie miękkie. Następnie wyjmuję je z wody i dodaje do niej startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler, fasolę, białą kapuste a po ok.10 minutach dodaje jeszcze brokuły i kalafior i ponownie gotuję ale tym razem do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodaje groszek, zacierkę „Babuni” wg przepisu, sól, pieprz. Gotuję jeszcze ok 10 minut i gotowe.
Tak na dobrą sprawę wszystkie warzywa dodajecie wg własnego uznania dlatego nie wszędzie napisałam dokładnie co ile czego potrzeba 😉
Do zupy również możecie dodać pomidorów z puszki będzie jeszcze lepsza 😉
Idealna zupa na tę pogodę 🙂 Rozgrzewająca i pożywna 🙂
szybka i prosta plus brzmi smacznie 🙂
też często zaprawiam zupy warzywne jogurtem. delikatny świetnie się z nimi komponuje
takie zupki w sam raz na jesienne popołudnia 😉 i lubię je z dodatkiem jogurtu 😉