A oto i słynna Pavlova! Deser australijski, który jest przepyszny. Tradycyjny torcik bezowy powinien składać się z bezy, bitej śmietany i do dekoracji truskawki. Moja Pavlova jest troszkę bardziej bogata z ogromną ilością różnych owoców. Przepyszny, puszysty i delikatny deser. Podobno „niebo w gębie” 😉 No to działamy…
Składniki na beze:
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- Szczypta soli
Wykonanie:
Białka wlewam do wysokiego naczynia i posypuję je szczyptą soli. Miksuję na sztywną piane i dopiero, gdy białka są sztywne wsypuję stopniowo cukier dalej miksując. Masa jest gotowa, wtedy kiedy czujecie opór podczas ubijania. Jeśli lekko boli Was ręka to znak, że wszystko jest tak jak powinno być 😉 Wsadzając np. palec do ubitej masy ona stawia opór jest baaardzo gęsta/zbita.
Na blasze układam papier do pieczenia, wylewam na nią masę, z której formuję koło (średnica jaką chcecie) tak aby boki były wysokie a środek bardziej zapadnięty – w ten sposób robimy miejsce na mase i owoce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piekę/susze bezę przez 1,5 godziny.
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone
- 4-5 żółtka
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 op. cukru waniliowego
- Ok. 0,5 szklanki cukru
Dekoracja (wierzch Pavlovej):
- 2 szt. kiwi
- 2 mandarynki
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń
- garść winogron
Wykonanie:
Serek mascarpone ubijam z 4-5 żółtkami oraz cukrem, przez ok. 1 minutę (do momentu połączenia się składników).
Do drugiego naczynia wlewam śmietankę 36%, wsypuję do niej cukier waniliowy i ubijam na sztywną pianę.
Na wierzch wystudzonej bezy wlewam najpierw serek mascarpone następnie ubitą śmietanę i posypuje wszystko pokrojonymi owcami.
Pavlova gotowa!
(Torcik bezowy przechowujcie w lodówce).
Zbliżają się Walentynki, dlatego też beze możecie zrobić w kształcie serca. Taki torcik będzie idealny dla zakochanych 😉
Smacznego 😉




ale bogata w owoce ta Twoja beza! piękna! pozdrawiam, Asia
mega owocowa!:) pyszna:)
cudownie owocowa i kolorowa
królowa deserów! alez ją pięknie ozdobiłaś, raj dla podniebienia:)