Pavlova

pavlova2_0 A oto i słynna Pavlova! Deser australijski, który jest przepyszny. Tradycyjny torcik bezowy powinien składać się z bezy, bitej śmietany i do dekoracji  truskawki. Moja Pavlova jest troszkę bardziej bogata z ogromną ilością różnych owoców. Przepyszny, puszysty i delikatny deser. Podobno „niebo w gębie” 😉 No to działamy…

 

Składniki na beze:

  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • Szczypta soli

 Wykonanie:

Białka wlewam do wysokiego naczynia i posypuję je szczyptą soli. Miksuję na sztywną piane i dopiero, gdy białka są sztywne wsypuję stopniowo cukier dalej miksując. Masa jest gotowa, wtedy kiedy czujecie opór podczas ubijania. Jeśli lekko boli Was ręka to znak, że wszystko jest tak jak powinno być 😉 Wsadzając np. palec do ubitej masy ona stawia opór jest baaardzo gęsta/zbita.

Na blasze układam papier do pieczenia, wylewam na nią masę, z której formuję koło (średnica jaką chcecie) tak aby boki były wysokie a środek bardziej zapadnięty – w ten sposób robimy miejsce na mase i owoce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piekę/susze bezę przez 1,5 godziny.

 Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4-5 żółtka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • Ok. 0,5 szklanki cukru

 

Dekoracja (wierzch Pavlovej):

  • 2 szt. kiwi
  • 2 mandarynki
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • garść winogron

 

Wykonanie:

Serek mascarpone ubijam z 4-5 żółtkami oraz cukrem, przez ok. 1 minutę (do momentu połączenia się składników).

Do drugiego naczynia wlewam śmietankę 36%, wsypuję do niej cukier waniliowy i ubijam na sztywną pianę.

Na wierzch wystudzonej bezy wlewam najpierw serek mascarpone następnie ubitą śmietanę i posypuje wszystko pokrojonymi owcami.

 

Pavlova gotowa!

 

(Torcik bezowy przechowujcie w lodówce).

 

Zbliżają się Walentynki, dlatego też beze możecie zrobić w kształcie serca. Taki torcik będzie idealny dla zakochanych 😉

Smacznego 😉

pavlova2_0 pavlowa1_0 pavlova3_0 pavlova_0

4 komentarze do “Pavlova”

Skomentuj asiathinksthings Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.