Ciasto bardzo ciekawe. Wykonanie banalne, bez pieczenia. Jeśli wiecie jak smakuje batonik kinder contry to dokładnie to ciasto jest jego odzwierciedleniem. Mimo, że za samymi batonikami nie przepadam to taki deser uważam za obłędny. Rzadko się zdarza aby tak bardzo smakowało mi jakieś ciasto. To zdecydowanie podbiło moje podniebienie. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dajcie znać czy Wam też przypadło do gustu 😉
Składniki na formę(tortownica) o średnicy 27cm
Potrzebujesz:
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- ok. 250 g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 3 szklanki płatków Kangus + 1 szklanka płatków na wierzch
Wykonanie:
Na początku wykładam papierem do pieczenia tortownice i układam w niej herbatniki.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż trochę przestygnie. W tym czasie w misce na sztywno ubijam 200ml śmietany kremówki następnie dodaję serek mascarpone, miksuję i dodaję roztopioną czekoladę. Na koniec wsypuję 3 szklanki płatków i wszystko dokładnie mieszam łyżką.
Teraz w kąpieli wodnej roztapiam mleczną czekoladę, czekam aż ostygnie. W tym czasie ubijam na sztywno resztę śmietanki, dodaję do niej czekoladę i mieszam do połączenia się składników.
Do formy wyłożonej herbatnikami wlewam jasną masę, wyrównuję i układam na niej kolejną warstwę herbatników. Teraz wylewam na nie masę ciemną, wyrównuję i posypuję wszystko płatkami.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 2-3godz.
Smacznego! 😉

widziałam je gdzieś ostatnio w sieci, bardzo fajne. Myślałam, żeby zrobić je na weekend, ale ta słodycz nieco mnie przeraża 😉
Spróbuj! Jest słodkie jak to deser ale nie jakoś przerażająco 😉
Daj znać jak wyszło 🙂
Mój syn uwielbia takie desery i chyba będę musiała wypróbować :))
Ale pychotka. Muszę spróbować!
Koniecznie! 🙂
mam to ciacho na liście do zrobienia przy najbliższej okazji jak będę miała robić jakieś słodkości 🙂
Kurcze, już któryś raz je widzę i mam coraz większą ochotę je przygotować, bo zapowiada się bardzo smakowicie! 😀
Ojojoj! Jak pysznie to wygląda!!! Coś czuję, że w ten weekend wykorzystam ten przepis 🙂
Dzisiaj będzie robione! Zobaczymy czy wyjdzie 😛