Ostatnio widziałam bardzo dużo przepisów na cynamonowy wieniec. Dlatego też stwierdziłam, że czemu i ja miałabym go nie zrobić. Dopiero za drugim razem mi wyszedł kiedy zrobiłam go lekko po swojemu. Tak więc metodą prób i błędów za trzecim razem jeszcze go inaczej upiekę – w innej temperaturze. Wam też proponuje sprawdzoną metodę „prób i błędów” ze względu na to że piekarnik piekarnikowi nierówny co przekłada się na temperaturę. Za pierwszym razem piekłam w 180 stopniach przez 30 minut i był suchy i mały. Za drugim piekarnik nagrzałam do 200 stopni i piekłam tylko 15 minut i był prawie idealny. Musicie spróbować i sprawdzać np. patyczkiem od szaszłyków czy ciasto jest już suche w środku. Mimo wszystko warto go upiec bo jest bardzo smaczny. No i pachnie tak jak kocham. Cynamon 😉 Powodzenia!
Wieniec powinien mieć dziurkę ale niestety mój podczas pieczenia tak urósł, że dziurki brak 😉
Składniki na ciasto:
* 600g mąki
* 14g drożdży instant
* 100g cukru
* 240ml mleka
* 60g masła
* 2 jajka
* 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
* 110g masła
* 8 łyżek cukru
* 4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Zaczynam od nadzienia. Masło kroję na małe kawałeczki i wrzucam do miseczki. Wsypuję cukier i cynamon a następnie wszystko mieszam tak aby składniki się połączyły. (masło musi być bardzo miękkie).
Mleko lekko podgrzewam ale tak by nadal zostało letnie. Dodaje masło, które musi się w nim rozpuścić, następnie łyżkę cukru i drożdże. Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Mieszam. Teraz dodaje wcześniej przygotowane mleko ( nie czekamy aż 'zaczyn’ urośnie, od razu go wlewamy do mąki), jajka i resztę cukru. Zagniatam ciasto na bardzo gładką masę po czym zostawiam je w misce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu, zagniatam jeszcze raz ciasto ale krótko po czym rozwałkuję ciasto na prostokąt o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kiedy ciasto jest takie jak powinno rozsmarowuję na nim masę cynamonową.
Ciasto roluję, kroję na dwie części (nie krój do końca, zostaw ok 1 cm nie przekrojonego ciasta, ponieważ tak będzie ci lepiej zaplatać wieniec), zaplatam i łączę na wieniec. (Instrukcja zdjęciowa niżej;)). Wierzch wieńca posypuję cukrem trzcinowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Smacznego!




Bardzo lubię cynamonowe szwedzkie bułeczki, więc na pewno i taki wieniec mi zamsakuje 🙂
*zasmakuje
piękny! a co do piekarników, to święta racja:)
Uwielbiam cynamon! I jego zapach również.
uwielbiam cynamonowe wypieki! mmm *.*
świetnie wygląda 🙂
fantastyczny! piękne ciasto
wygląda super;) pewnie w trakcie pieczenia unosi się piękny cynamonowy aromat 😉 mmmm