Drożdżówka z serem

drozdowka Widzę, że u wszystkich już bardzo Świątecznie i wszędzie pojawiają się przepisy na wielkanocne potrawy. Ja jednak brnę w inną stronę, chociaż jestem pewna, że można i ten przepis wykorzystać w czasie Świąt. Słodka przekąska do kawy czyli drożdżówka z serem. Zwyczajne ciasto na drożdżówki jest troszkę inne niż to, które ja Wam przedstawię. Wynika to z tego, że takie bułeczki z serem wole bardziej lekkie i puszyste niż takie, gdzie ciasto jest bardziej zbite. Dlatego też do moich drożdżówek wykorzystałam przepis na ciasto do chałki 😉 Pojawił się u mnie przepis i na nią. Robiłam ją już wiele razy i uważam, że można ją wykorzystać też w troszkę inny sposób i przedstawić ją w formie drożdżówki. Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste. W całym cieście są tylko trzy łyżki cukru, dlatego też do nadzienia i kruszonki użyłam go troszkę więcej. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu to po prostu próbujcie tego co zrobicie, oceniajcie czy taka słodycz Wam wystarczy czy też nie 😉
Do nadzienia można dodać np. cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, które wcześniej trzeba namoczyć w wodzie.

Przepis może wygląda na skomplikowany ale takim nie jest. Spróbuj 😉

Składniki na ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 opakowanie suchych drożdży
* 1 jajko
* 0,5 szklanki mleka
* 5 łyżek wody
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
* 0,5 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
* 250g serka śmietankowego twarogowego
* 5 łyżek mleka
* 1 łyżka śmietany 18%
* 4-5 łyżek cukru

Składniki na kruszonkę:
* 2 łyżki zimnego masła
* 5 łyżek mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
 
Dodatkowo:
* 1 jajko
* 1 łyżka wody

Wykonanie:
Na początku przygotowuję nadzienie. Do miski wrzucam serek, zalewam go mlekiem, śmietaną, posypuję cukrem. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż powstanie jednolita w miarę słodka masa.
Tak przygotowane nadzienie wstawiam do lodówki i zabieram się za kruszonkę, która po zrobieniu również musi stać w lodówce.

Składniki na kruszonkę przekładam do niewielkiej miseczki i zagniatam wszystko palcami do momentu aż masło pochłonie suche składniki i nie będzie się przyklejało do ręki. Odstawiam kruszonkę do lodówki.

Teraz czas na ciasto. Ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepać z wodą, masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 0,5-1 cm kwadratowy placek. Całość posmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem (nie dojeżdżając do samych brzegów ciasta). Teraz trzeba złożyć placek na pół i podzielić go nożem na w miarę równe części. Wszystkie drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, pamiętając o tym, że ciasto podwoi swoją objętość. Przykryć wszystko czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać obficie kruszonką. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut.

drozdowka

10 komentarzy do “Drożdżówka z serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.