Widzę, że u wszystkich już bardzo Świątecznie i wszędzie pojawiają się przepisy na wielkanocne potrawy. Ja jednak brnę w inną stronę, chociaż jestem pewna, że można i ten przepis wykorzystać w czasie Świąt. Słodka przekąska do kawy czyli drożdżówka z serem. Zwyczajne ciasto na drożdżówki jest troszkę inne niż to, które ja Wam przedstawię. Wynika to z tego, że takie bułeczki z serem wole bardziej lekkie i puszyste niż takie, gdzie ciasto jest bardziej zbite. Dlatego też do moich drożdżówek wykorzystałam przepis na ciasto do chałki
Pojawił się u mnie przepis i na nią. Robiłam ją już wiele razy i uważam, że można ją wykorzystać też w troszkę inny sposób i przedstawić ją w formie drożdżówki. Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste. W całym cieście są tylko trzy łyżki cukru, dlatego też do nadzienia i kruszonki użyłam go troszkę więcej. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu to po prostu próbujcie tego co zrobicie, oceniajcie czy taka słodycz Wam wystarczy czy też nie
Do nadzienia można dodać np. cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, które wcześniej trzeba namoczyć w wodzie.
Przepis może wygląda na skomplikowany ale takim nie jest. Spróbuj
Składniki na ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 opakowanie suchych drożdży
* 1 jajko
* 0,5 szklanki mleka
* 5 łyżek wody
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
* 0,5 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
* 250g serka śmietankowego twarogowego
* 5 łyżek mleka
* 1 łyżka śmietany 18%
* 4-5 łyżek cukru
Składniki na kruszonkę:
* 2 łyżki zimnego masła
* 5 łyżek mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
* 1 jajko
* 1 łyżka wody
Wykonanie:
Na początku przygotowuję nadzienie. Do miski wrzucam serek, zalewam go mlekiem, śmietaną, posypuję cukrem. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż powstanie jednolita w miarę słodka masa.
Tak przygotowane nadzienie wstawiam do lodówki i zabieram się za kruszonkę, która po zrobieniu również musi stać w lodówce.
Składniki na kruszonkę przekładam do niewielkiej miseczki i zagniatam wszystko palcami do momentu aż masło pochłonie suche składniki i nie będzie się przyklejało do ręki. Odstawiam kruszonkę do lodówki.
Teraz czas na ciasto. Ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepać z wodą, masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 0,5-1 cm kwadratowy placek. Całość posmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem (nie dojeżdżając do samych brzegów ciasta). Teraz trzeba złożyć placek na pół i podzielić go nożem na w miarę równe części. Wszystkie drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, pamiętając o tym, że ciasto podwoi swoją objętość. Przykryć wszystko czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać obficie kruszonką. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut.

Muszą być pyszne i już czuję ten zapach roznoszący się po domu.
Uwielbiam takie drożdżowe na śniadanie do kawy
Pychoty!
Pozdrawiam serdecznie!
Też bym zjadła. Na śniadanie, do kawy… i nie tylko – pysznie.
Super – chętnie bym sobie takie wzięła do pracy
Mmm domowe drożdżowe! Szklanka mleka i mamy sposób na udany dzień
Świetne drożdżówki w sam raz do pracy na drugie śniadanie
mniam!:) widać, że się udały:)
drożdżówka z serem dobra zawsze i wszędzie
Twoje mega pyszne z tą kruszonką
Akurat czas na drugie śniadanie – zjadłabym sobie taką drożdżówkę.
Super apetycznie wyglądają :)) Mniam :))