Grochówka, zupa grochowa. Ciężka, bardzo sycąca ale prosta w przygotowaniu. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 700g wędzonych żeberek
- 1 szklanka żółtego grochu (łuskanego, połówki)
- 3 litry bulionu
- 2 duże marchewki
- ok. 600g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pierz do smaku
Wykonanie:
Dzień wcześniej zalej groch wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu wrzucić, przecedzony groch oraz żeberka. Gotuj ok 1 godziny. Po tym czasie wyjmij żeberka, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew pokrojoną w półplasterki. Gotuj wszystko ok 30 minut aż warzywa zmiękną. Zupa z czasem będzie coraz bardziej gęstniała. Na koniec dodaj przekrojony na pół czosnek oraz wsyp majeranek roztarty wcześniej w dłoniach. Dopraw do smaku i gotowe 🙂

To moja ulubiona jesienno-zimowa zupa! 🙂
jak ja dawno nie jadłam grochówki, pycha 😀