Kolejna świetna alternatywa dla zwykłych kanapek. Coś na pograniczu kanapek, pizzy a calzone – podobny farsz robiłam właśnie do tych pierogów (przepis w archiwum). W farszu uważajcie na warzywa. Trzeba zawsze pamiętać o tym aby je przed pieczeniem podsmażyć tak aby cała woda z nich wyparowała, jeśli tak się nie stanie istnieje możliwość, że podczas pieczenia bułeczek ich spód się rozmięknie, wnetrze zacznie się gotować i popękają. Bułeczki wychodzą mięciutkie i lekko chrupiące. Nadają się na ciepło jak i na zimno następnego dnia np. do pracy czy szkoły. Jeśli masz dziecko, które jest niejadkiem a zwykłe kanapki wracają do domu to może takie bułeczki go przekonają? Warto spróbować. Można je przygotować na różne sposoby. Z mięsem, z warzywami albo z jednym i z drugim. Do środka można dać dżem, nutelle, czekoladę i upiec. Każda opcja wyjdzie nieziemska!
Składniki na ciasto:
* 500g mąki
* 2-3 łyżki oliwy
* 2 łyżeczki soli
* 1 op. suchych drożdży
* ok. 1,5-2 szklanek ciepłej wody
Składniki na farsz:
* 4 plastry piersi indyczej
* 6 średniej wielkości pieczarek
* 1 cebulka szalotka
* 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
* ok. 100-150g sera żółtego
Składniki na sos:
* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 ząbki czosnku
* szczypta soli
* szczypta pieprzu
* 1 łyżeczka bazylii
Dodatkowo:
* 1 jajko
* majeranek
* słodka papryka
Wykonanie:
Najpierw przygotowuję ciasto. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i drożdże. Wszystko mieszam po czym wlewam oliwę i po trochu wodę, kontrolując gęstość ciasta. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Zostawiam wyrobione ciasto w spokoju na godzinkę w ciepłym miejscu i przykrywam je ściereczką.
W tym czasie zabieram się za farsz. Mięso kroję w drobniutką kostkę i podsmażam je z naturalną przyprawą na złoty kolor na patelni. Potem dodaję cebulkę skrojoną w piórka a kiedy lekko się podsmaży ścieram pieczarki na tarce o grubych oczkach. Mieszam i zostawiam na patelni do momentu odparowania całej wody.
Koncentrat mieszam ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowany sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję jeszcze minutkę i odstawiam wszystko do ostygnięcia.
Ciasto kiedy wyrośnie dzielę na równe osiem części. Każdą z nich rękoma rozkładam na placek. Na środku każdego układam łyżkę farszu i plasterek sera żółtego po czym sklejam ciasto formując bułeczkę i układam na blasze(sklejeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia . Każdą bułkę smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję majerankiem i czerwoną papryką.
Wszystko piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut.
Smacznego!



Fajne bułeczki, można zabrać ze sobą do pracy
Przemówiły do mnie te bułeczki.
Zapisuję do wypróbowania. 
Interesujące! Z chęcią przygarnąłbym taką na drugie śniadanie
Smaczne takie bułeczki!
Super pomysł z tymi bułeczkami
wyglądają super 
zamiast kanapek do szkoły czy pracy jak znalazł!
Fajne i smaczne te bułeczki