Uwielbiam kluski śląskie ale nigdy ich nie robiłam. Przed chwilką zjadłam i są naprawdę baardzo dobre. Zrobiłam je z sosem śmietanowo ziołowym. I to właśnie będzie test nr 2 bo jest z torebki
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* ok. 8 łyżek mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odrazu mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki musimy porządnie ostudzić, muszą dobrze odparować.
Wykładamy je na stolnice, dodajemy jajko i mąke. Zagniatamy. Trwa to chwilkę. Ciasto jest mieciutkie i jednolite. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy średnio grube wałki, odcinamy 2-3 cm kawałki i formujemy kulki. Palcem lub drewnianą łyżką robimy dziurke w środku każdej kuleczki. Nastepnie tak przygotowane kluski wrzucamy porcjami (po 15 sztuk) do osolonej, gotującej się wody. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wyjmujemy je na miseczkę i koniec
Do takich kluseczek usmażyłam pierś z kurczaka i zrobiłam pomysł na sos śmietanowo-ziołowy (z torebki). Jest bardzo pyszny i świetnie się komponuje smakowo. Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad Tym razem jestem na tak.
Smacznego!
Powiedzmy, że w momencie pisania tamtej notki, miałam dość zły dzień i byłam wkurzona na wszystko
Więc wyszło jak wyszło
Tzn. nie tyle notki co owego „Edit”. Lubie kluski śląskie mojej mamy
Z mięskiem i sosikiem są pyszne:)