Królewskie ciasto dla tych co uwielbiają ciasta z kremem. Lekkie mimo, że kremowe. Po pierwszym kęsie stało się jednym z moich ulubionych deserów. Mascarpone, nutella i śmietana kremówka to moje ulubione składniki i to między innymi z nich składa się to ciasto. Jest przyjemne w robieniu bo bez pieczenia. Wystarczy przygotować herbatniki i krem, którym je przełożymy. Odstawiamy do lodówki i po paru godzinach jest gotowe. Gwarantuję, że jeśli zdecydujecie się zrobić kostki królowej nie pożałujecie 😉
Składniki (na średnią blachę):
* duże opakowanie herbatników
* 250g mascarpone
* 3 łyżki nutelli
* 12 żółtek
* 4 szklanki mleka
* 2 szklanki śmietany kremówki (36%)
* 150g cukru
* 2 op. cukru waniliowego
* 2 łyżki mąki pszennej
* 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
* kakao do posypania
Wykonanie:
Żółtka, obie maki i szklankę mleka mieszam ze sobą tak aby nie powstały grudki. Pozostałe mleko gotuje z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodaję śmietanę kremówkę, mieszam i powtórnie doprowadzam do wrzenia. Teraz dodaję wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję aż powstanie aksamitna masa.
Dno blachy wykładam warstwą herbatnikową, którą smaruję połową wystudzonej masy. Teraz układam kolejną warstwę herbatników i na nią pozostałą część kremu i na nią kolejne herbatniki. Na koniec miksuję mascarpone z nutellą i smaruje nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto posypuję starta gorzką czekoladą lub po prostu przesianym kakaem.
Smacznego 😉

Jedząc takie ciasto na pewno czułbym się królewsko 😀
No i skradłaś moje serce tym deserem:-) Pozdrawiam
Wow fajne ciacho 🙂
na pewno je zrobie, takie smaki uwielbiam 🙂
Wygląda bardzo obiecująco 🙂
Mascarpone, nutella, śmietanka – innej zachęty nie potrzebuję;)
Ja też nie potrzebowałam 😉
Nazwa adekwatna do tego z czego ciasto się składa. Same pyszne warstwy i nie trzeba piec 🙂 bomba
Ze składu wnioskuję, że ciasto musi cudnie smakować, ustawiam sie w kolejce po kawałek 🙂
Zapraszam 😉